Ob slavju Ilke Štuhec slovo njene dolgoletne tekmice

Alpsko smučanje 15. Mar 202318:47
Foto: Profimedia

"Pred enim letom sem se spraševala, ali je smiselno nadaljevati, zdaj pa sem druga na svetu," po enajsti zmagi v karieri in srebru v smukaškem seštevku svetovnega pokala razmišlja Ilka Štuhec. Njena dolgoletna tekmica Nicole Schmidhofer pa je medtem naznanila konec tekmovalne kariere.

Naslov svetovne prvakinje, štiri posamične zmage, smukaški globus in komplet kolajn v svetovnem pokalu. To je bera, pod katero se je v dolgoletni karieri podpisala 34-letna avstrijska specialistka za hitri disciplini Nicole Schmidhofer. Po hudi poškodbi se ni več vrnila na stare položaje. Poskušala je tudi letos, po današnjem smuku v Soldeuu pa je sporočila, da bo smuči postavila v kot. “Na današnji dan pred natanko 16 leti sem doživela svoj prvenec v svetovnem pokalu. Zdaj sem sklenila poln krog in z veliko hvaležnostjo gledam nazaj, na čas v svetovnem pokalu. Vem tudi, da je moja odločitev pravilna in dobra,” je dejala avstrijska reprezentantka, ki se sicer ni uvrstila med finalistke svetovnega pokala.

Odprta sezona upokojevanja

Z moškim smukom v Soldeuu sta se med smučarske upokojence podala Američan Travis Ganong in Francoz Johan Clarey. Že pred njima so smučarski karavani v slovo pomahali Beat Feuz, Steve Nyman, Matthias Mayer, Trevor Philp … Sezona upokojevanja je torej odprta.

Nicole Schmidhofer. Foto: Profimedia

Pod povsem drugačno pot pa se je podpisala Ilka Štuhec. O slovesu je razmišljala lani, ko je bila 21. smukačica svetovnega pokala. Eno leto pozneje je številka dve in tudi zmagovalka zadnje tekme. Vmes se je zgodilo marsikaj, ključna pa sta bili menjava opreme (Kästle) in osvežitev spremljevalnega štaba. “Da, slika je drugačna kot lani. Razmišljala sem, kaj storiti. Zdaj sem zadovoljna, da sem poslušala sebe, poiskala novo opremo in nove ljudi. Ni bilo vse rožnato. A bilo je lepo. Še vedno je. Naj tako tudi ostane,” je dejala mariborska smukačica.

Video: kaj je po zmagi povedala Ilka Štuhec?

Komentari

Vaš komentar