Mikaela Shiffrinova je tekmicam pustila le drobtinice

Alpsko smučanje 21. Dec 202113:56 > 15:03 1 komentar
Foto: AP Photo/Marco Trovati via Guliverimages

Američanka Mikaela Shiffrin je prepričljivo dobila prvega od dveh veleslalomov svetovnega pokala v Courchevelu. Slovenske brez izrazitega presežka, a ekipno zelo solidne. Ana Bucik 12., Andreja Slokar 22., Neja Dvornik 25.

Mikaela Shiffrin se je v rdeči majici vodilne veleslalomistke v velikem slogu vrnila na vrh skupnega seštevka svetovnega pokala. V Courchevelu je bila vsaj za razred boljša od vseh tekmic. Mero jim je vzela že v prvi vožnji, ko je večina nizala napake, Američanka pa je delovala kot dobro naoljen stroj na čvrstih tirnicah. V drugo se je sprva priganjala, kot bi poskušala nadoknaditi velik zaostanek, nato pa je le vsaj deloma stopila s stopalke za plin, prišla v cilj z drugim časom druge vožnje in slavila prepričljivo zmago.

Na koncu je manj kot sekundo (+0,86) za njo zaostala le Švedinja Sara Hector, vse ostale krepko več. Tudi presrečna Michelle Gisin na tretjem mestu, kot tudi Petra Vlhova na četrtem. Slovakinja je tokrat preveč za stopničke zaostala že na prvi progi, kjer sta se ji pripetili večji napaki.

Shiffrinova, za katero je bila to tretja zmaga v sezoni in sedma uvrstitev na stopničke, je z novo zmago storila nov korak proti smučarski večnosti. To je bila namreč že njena 72. zmaga v karieri. Fascinanten pa je tudi podatek, da je v 203. nastopu število uvrstitev med najboljše tri dvignila na kar 113.

Ana Bucik; foto: GEPA pictures/Mario Buehner bia Guliver

Za najboljši slovenski rezultat je tokrat poskrbela Ana Bucik, ki je v tekmi visokih zaostankov na tehnično zahtevni progi na končnem dvanajstem mestu izenačila svoj najboljši veleslalomski rezultat v karieri. Dvanajsta je bila že v pretekli zimi v Jasni. Na prvi progi je z visokim zaostankom 2,53 postavila 14. čas. V drugo je bila na nekoliko drugačni postavitvi malce bolj aktivna in predvsem hitrejša, tako da je pridobila dve mesti.

Do točk tudi Slokarjeva in Dvornikova

Manj zadovoljna je bila druga Primorka v slovenski reprezentanci – Andreja Slokar. V obeh vožnjah se namreč ni povsem prilagodila postavitvi, tako da ji ni uspelo razviti zanjo značilnega sloga. Posledično je na progi pustila več desetink, kot bi si želela. Po nekaj napakah je na koncu zmajevala z glavo, a vseeno sprejela končno 22. mesto.

Še šest točk pa je v slovensko zbirko dodala Neja Dvornik. Finalno vožnjo je s štartno število 47 ujela prav na tridesetem mestu. V drugi je pridobila pet mest (25.). Za Dvornikovo, ki trenira v okviru samostojne ekipe pod vodstvom Denisa Šteharnika, je to šesta uvrstitev med dobitnice točk, prva veleslalomska v olimpijski zimi.

Meta Hrovat praznih rok

Medtem ko Tine Robnik po poškodbi rame ni bilo na štartu, pa je prvokategornica Meta Hrovat svoj nastop tokrat končala že po prvem nastopu. Potem ko se je uštela v oceni postavitve, jo je pri enem od zavojev prineslo pregloboko, tako da ni ujela naslednjih vrat. Kranjskogorčanka, ki je bila na uvodnem veleslalomu v Söldnu šesta, bo imela popravni izpit že v sredo, ko bo v Courchevelu na sporedu še ena veleslalomska preizkušnja.

Rezultati

 1. Mikaela Shiffrin (ZDA)    2:15,35    
 2. Sara Hector (Šve)       +0,86
 3. Michelle Gisin (Švi)      +1,08 
 4. Petra Vlhova (Slk)      +1,44
 5. Tessa Worley (Fra)      +1,86 
 6. Maryna Gasienica-Daniel (Pol) +2,44 
 7. Federica Brignone (Ita)   +2,61 
 8. Ramona Siebenhofer (Avt)   +2,77 
 9. Camille Rast (Švi)       +2,78 
10. Mina Fürst Holtmann (Nor)   +2,82 
11. Katharina Truppe (Avt)     +2,91 
12. Ana Bucik (Slo)        +3,22 
...
22. Andreja Slokar (Slo)     +4,82
25. Neja Dvornik (Slo)      +5,06

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje