Slovenske smučarske karte za 3 milijone evrov

Delite:
Andreja Slokar Foto: Guliverimage

Dobra dva meseca po zadnji tekmi svetovnega pokala je zbor panoge za alpsko smučanje potrdil programe in finančna ogrodja ter s tem na mizo položil slovenske smučarske karte za sezono 2022/23.

Sneg sezone, ki je slovenskemu smučanju prinesla olimpijsko odličje in novo zmagovalko tekem svetovnega pokala, je že davno skopnel. Glavnina slovenskih alpskih smučarjev in smučark se je že lotila kondicijskih priprav. Medtem pa so se zavrteli tudi proceduralni mlini. Natančno 151 dni pred prvo tekmo zime v Söldnu je zbor panoge za alpsko smučanje v Ljubljani prižgal zeleno luč za načrte dela, kadrovske sestave in finančno ogrodje sezone 2022/23.

Za alpince bo v sezoni, katere vrhunec bo februarsko svetovno prvenstvo v Meribelu, namenjenega nekoliko manj denarja kot v pretekli zimi. Natančneje, proračun alpskih disciplin bo znašal 3,35 milijona evrov. Od tega bo največ, dober milijon ”pokurila” moška ekipa svetovnega pokala, dobrih 900 tisočakov ženska ekipa, v kar so vključeni tudi stroški poletnih priprav na južni polobli, ostalo pa si bodo razdelile ekipe nižje tekmovalne ravni. Prav dejstvu, da je denarja za mladinsko in otroško smučanje odločno premalo, je bilo na zboru namenjenih največ kritik.

Žan Kranjec. Foto: Aleš Fevžer

V trenerski zasedbi je vidnih nekaj manjših sprememb. Tako se je Denis Šteharnik  vrnil pod okrilje zveze, in sicer bo v ženski ekipe svetovnega pokala skrbel za Meto Hrovat in Nejo Dvornik. S slednjo je v samostojni ekipi sodeloval že v preteklih sezonah. Tudi v ekipi Ilke Štuhec je vidnih nekaj novosti, predvsem dejstvo, da se bo vodji Darji Črnko, kot smo poročali že v začetku tedna, pridružil donedavni srbski reprezentant Marko Vukičević. V moški ekipi je še nekaj neznank okrog trenerja, ki naj bi skrbel za Štefana Hadalina. Njegov nekdanji serviser in trener Rok Šalej pa bo kariero nadaljeval kot vodja ekipe evropskega pokala, kjer bo nasledil Gašperja Markiča.

In kakšne so slovenske smučarske karte za prihodnjo sezono? Večjih sprememb ni. Prvo ime moške ekipe ostaja Žan Kranjec, pri dekletih pa bo breme slonelo na ramenih petčlanske tehnične ekipe, medtem ko pa bo stik s smukom na najvišji ravni vzdrževala le Ilka Štuhec. Še naprej na seznamu ni dolgoletnega reprezentanta Klemna Kosija, ki pa se je tik pred sejo zbora z vodstvom dogovoril za sestanek, na katerem bo skušal vzpostaviti pravila igre za morebitno vključitev v ekipo.

Klemen Bergant. Foto: Aleš Fevžer

Slovenska smučarska reprezentanca 2022/23

Vodstvo: vodja reprezentanc Janez Slivnik, vodja panoge Miha Verdnik in predsednik panoge Iztok Klančnik

Moški/tehnični disciplini: Žan Kranjec, Štefan Hadalin, Tijan Marovt

Trener: Klemen Bergant

Moški/hitri disciplini: Martin Čater, Miha Hrobat, Boštjan Kline in Nejc Naraločnik.

Trener: Grega Koštomaj

Ženske/tehnični disciplini: Tina Robnik, Ana Bucik, Meta Hrovat, Andreja Slokar in Neja Dvornik

Trenerji: Sergej Poljšak, Denis Šteharnik, Boštjan Božič

Ženske/hitri disciplini: Ilka Štuhec

Trenerja: Darja Črnko in Marko Vukičević

Komentari

Vaš komentar