Smučarski spor z avstrijskim upornikom

Alpsko smučanje 21. Nov 202314:11 0 komentarjev
Julian Schütter. Foto: Profimedia

Avstrijski smukaški specialist Julian Schütter, ki sicer velja za smučarskega podnebnega aktivista, se je postavil po robu norveškemu slalomistu Henriku Kristoffersenu.

Julian Schütter je v prvem delu minule sezone izkoristil svojo priložnost. Prvič je dobil priložnost na tekmah svetovnega pokala, trenerjem pa se je za zaupanje zahvalil s točkami v Beaver Creeku, Val Gardeni, Bormiu in Wengnu. Zgodbo o preboju je nato zaustavila poškodba v Kitzbühlu, ki je 25-letnega Štajerca potisnila na stranski tir. Kdaj se bo vrnil v karavano svetovnega pokala, še ni znano. Vse pa kaže, da rehabilitacija ne poteka povsem skladno s prvotnimi načrti.

Po drugi strani pa je Julian Schütter nase večkrat opozoril kot svojevrsten upornik. Velja namreč za glasnega okoljevarstvenika, ki tudi v smučarskem svetu opozarja na problematiko globalnega segrevanja in ne skopari s kritikami na račun posegov smučarske industrije v naravo. Svojo držo izkazuje tudi znotraj avstrijske reprezentance, ki je pregovorno konservativna.

Med drugim je znan po tem, da se na treninge in tekme v osrednjem delu Evrope praviloma odpravlja samostojno, in sicer z vlakom, poleti pa je njegovo osrednje prevozno sredstvo kolo. Kot je večkrat dejal, je na problematiko sodobnega sveta postal pozoren, ko je opazoval krčenje ledenikov, predvsem Dachsteina.

”Vsekakor  je impresivno, kaj je Julian pripravljen storiti za vizijo boljšega sveta. Po drugi strani pa je jasno, da mora razmišljati o svoji karieri,” je v pogovoru za Blcik dejal šef avstrijskih smukačev Sepp Brunner in priznal, da tekmovalčeve aktivnosti vendarle niso vselej pozitivno sprejete. Tako je omenil pozne prihode na trening zaradi poti z vlakom in se obregnil ob nastope na podnebnih konferencah v času priprav, v medije pa so pricurljale tudi informacije o tem, da naj bi sotekmovalcem očital prehranjevanjem z mesom.

Henrik Kristoffersen. Foto: Profimedia

Ob naštetem seveda ni bilo pričakovati, da bo Schütter podprl nedaven oster odziv Henrika Kristoffersena na aktivistično akcijo med tekmo v Gurglu. Spomnimo, protestniki, ki so opozarjali na domnevne pretirane smučarske posege v naravo, so preskočili ograje, pritekli v ciljni iztek, z oranžnim prahom umazali snežno površino in tako za nekaj minut prekinili finalno vožnjo. Norvežan se je poskušal protestnikov fizično lotiti, srečanje pa so preprečili policist in člani več spremljevalnih ekip. ”Nobenega dvoma ni, da je podnebje velik problem in tega ne želim zatirati. Vendar prekinjanje dogodka, ki je povsem kulturen, ni primerno. Za večino športnikov je to vse, kar imamo. Najmanj štirim tekmovalcem so uničili tekmo. To ni pošteno,” je pozneje zapisal Kristoffersen.

Njegovo objavo na Instagramu so podprli številni znani smučarji. Julian Schütter? “Henrik, o protestih si lahko misliš, kar hočeš. Lahko jih kritiziraš, če želiš. Toda odgovor z nasiljem je bila velika napaka. Človeško je narediti napako, predvsem v čustveno nabitih situacijah, kot je bila ta. Vendar se mi zdi zelo problematično, da se potem nisi opravičil in da mnogi drugi slavijo ta izbruh. S poveličevanjem nasilja naš šport še zdaleč ne predstavlja pravega vzora,” se je ob Norvežana obregnil Schütter.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!