V novih smučarskih čevljih ga mika vrnitev v Slovenijo

Matic Skube je smučarsko kariero zaključil pred sedmimi leti. Foto: Aleš Fevžer

Sedem let po koncu tekmovalne kariere je nekdanji slovenski smučarski reprezentant Matic Skube že dodobra zaplaval v trenerske vode. Trenutno deluje v ameriški reprezentanci, priznava pa, da ob klicu iz domovine ne bi ostal ravnodušen.

“Našel sem se. V trenerskih čevljih se počutim že nadvse domače. Tudi okolje, v katerem trenutno delujem, torej ameriška ekipa za tehnični disciplini, je zelo pozitivno naravnano,” odgovarja Matic Skube, ko ga povprašamo o novih službenih izzivih. “Le še kakšen boljši rezultat bi nam dobro del. Dejstvo je, da se fantje na treningih vozijo dobro. Brez ovinkarjenja lahko rečem, da tudi deseterica ni nedosegljiva. Žal je na tekmah preveč napak,” doda 35-letni Škofjeločan, ki se je minuli konec tedna mudil v Kranjski Gori.

Prve trenerske korake je sicer storil v Bolgariji, nato je štiri leta služboval na Poljskem, lani pa se je preselil v ZDA. A tudi to bi se utegnilo spremeniti. V zadnjem obdobju se je namreč njegovo ime povezovalo tudi s slovensko reprezentanco, kjer bi morebiti utegnil postati slalomski trener v ekipi za tehnični disciplini. “Ekipa, ki jo imam v ZDA, je super. Toda slovenski pregovor pravi, da je povsod lepo, doma pa najlepše. Vrata so vedno odprta,” je na govorice s pomenljivim nasmeškom odvrnil Skube.

Matic Skube
V trenerski vlogi. Foto: MaPa

Smučarsko kariero je sicer zaključil leta 2016, z eno samo uvrstitvijo med petnajsterico na tekmi svetovnega pokala, a s priponko nekdanjega mladinskega svetovnega prvaka, ki je v boju za zlato ugnal tudi Marcela Hirscherja. “Kot trener vidim marsikaj. Seveda bi s tem znanjem ravnal drugače in morda dosegel več. A dejstvo je, da se ne da posegati v zgodovino. Kar je bilo, je pač bilo. Spremeniti ne morem nič. Je pa dejstvo, da sem se iz svoje kariere marsikaj naučil,” na vprašanje o obžalovanju potez in morebitni zapravljeni priložnosti odgovarja Matic Skube, poleg katerega v ZDA službujejo tudi Urban Planinšek, Marjan Černigoj, Mitja Kunc

Skube je tudi oče dveh sinov (8 in 2 leti). “Ker sem veliko zdoma, žena Petra opravi zelo pomembno delo. Seveda je problematična predvsem zima. Treba bo potrpeti. Poleti bomo znova več skupaj,” pravi udeleženec olimpijskih iger 2010.

Komentari

Vaš komentar