Žan Kranjec po bakterijski angini velika uganka

Alpsko smučanje 7. Okt 202115:56 > 16:26 1 komentar
Žan Kranjec bo v moškem veleslalomu znova prvi slovenski adut.

Čez dobra dva tedna bo v slovenski moški ekipi za tehnični disciplini, ki jo sicer pod vodstvom trenerja Klemna Berganta že vrsto let sestavljata le Žan Kranjec in Štefan Hadalin, precej manj odprtih vprašanj kot danes.

“Ko je na evropskih ledenikih vreme slabo, je slabo za vse,”  z ledenika Hintertux sporoča glavni trener slovenske moške ekipe za slalom in veleslalom Klemen Bergant. Kljub dejstvu, da je moral zaradi zaprtih argentinskih meja znova preklicati pot v Ushuaio in trening na Ognjeni zemlji, je zadovoljen z opravljenim delom v zadnjih mesecih. Od pomladnega smučarskega podaljška v Banskem preko kondicijski priprav in do glavnine smučarskih kilometrov na ledenikih.

“Pogoji so bili večinoma dobri. Fanta sta jih znala izkoristiti,” poudarja Bergant, a vseeno dodaja, da je 17 dni pred prvo tekmo na ledeniku Rettenbach nad Söldnom čutiti kar nekaj negotovosti, več kot v preteklosti. Odprta vprašanja so povezana predvsem s prvim slovenskim adutom in dolgoletnim članom svetovne veleslalomske elite Žanom Kranjcem. Zaradi bakterijske angine je bil namreč prisiljen izpustiti zadnji sklop treningov v Saas Feeju, tako da ni imel možnosti za potrditvene vožnje.

“Težko je oceniti, v kakšnem stanju je v veleslalomu. Je pa v Belgiji, kjer smo trenirali v smučarski dvorani, pokazal dobro raven slaloma, s čimer mi je dal vedeti, da tudi med bolniško odsotnostjo ni pozabil smučati. Da pa bi dobil dokončen odgovor, potrebujemo približno tri dobre treninge. Za nameček bi jih moral opraviti na progi, pripravljeni z vodo. Možnosti sta pravzaprav le dve, in sicer v Schnalstalu ali Söldnu,” pravi Bergant.

Klemen Bergant v napovedih ostaja prediven.

Tovrsten trening bo nujen tudi zaradi celostnega osvajanja nove opreme. Po zimskih kritikah iz več taborov je namreč francoski proizvajalec Rossignol opravil domačo nalogo. Iz proizvodnje dvorane so na sneg postavili dva daljša modela novih smuči. S tem so sledili Headu in Atomicu, ki sta ta korak storila že sredi pretekle zime. Na tekmovalcih in serviserju pa je, da zdaj določijo pravi par in ustrezne nastavitve.

“Smer, v katero gre alpsko smučanje, nam narekuje sprotno odločanje. Včasih tudi v zadnjem trenutku. Smučanje ni več tako enoznačno,” o tej temi razmišlja Bergant, ki je prikimal oceni o trendu malce daljših smuči in večjih razdalj pri veleslalomskih postavitvah. Kranjca gre po vsej verjetnosti pričakovati na 198 centimetrov dolgih smučeh, katerih struktura je podobna krajšemu modelu iz pretekle zime.

Šefan Hadalin
Štehan Hadalin; Foto: REUTERS/Borut Zivulovic

Prav popolno zaupanje v opremo je že po nepisanem pravilu eden od Kranjčevih ključnih tekmovalnih postulatov. Kot smučar z izjemnim občutkom namreč potrebuje tovrstno tekmovano zavest. Ta mu je bila lastna tudi na vrhovih preteklih štirih sezon, ko se je kar sedemkrat zavihtel na stopničke za zmagovalce in se zakoreninil v elitno sedmerico. Osnovni cilj je zato ohranitev tega položaja s pogostejšim pogledom proti vrhu.

Kar nekaj zavojev pa do te razvojne stopnje čaka nekdanjega svetovnega podprvaka v kombinaciji Štefana Hadalina, ki pa v olimpijsko sezono vstopa z najboljšim izhodiščem v karieri. Tudi poletni trening so bili zanj uspešni, začenši s kondicijsko vadbo. Kot pojasnjuje trener, je povečal število trenažnih dni na hitrih smučeh. Deloma zaradi veleslalomske širine, deloma z mislijo na kombinacijo na olimpijskih igrah. “Vse gre v pravo smer. Zanj bo ključna stabilnost, ki jo mora doseči,” o drugem adutu iz svoje ekipe razmišlja Klemen Bergant.

Komentarji (1)

Prikaži vse komentarje