Žan Kranjec iz Podkorena po manjkajočo lovoriko

Žan Kranjec: na domačih tekmah četrti in peti. Foto: Aleš Fevžer

"Bil sem najboljši med ostalimi," je po nedeljskem četrtem mestu na veleslalomu svetovnega pokala v Podkorenu dejal Žan Kranjec, vesel, da je z dvema vrhunskima uvrstitvama na pokalu Vitranc okrepil možnosti za prvo kolajno v veleslalomskem seštevku sezone.

Ko je Žan Kranjec vodil pred nastopi vodilnih treh po prvi vožnji, je eden od slovenskih trenerjev pripomnil: “Nekdo bo odstopil.” Glavni trener Klemen Bergant je hitro odvrnil: “Te fantje nikoli ne padejo. Tudi Žan nikoli ne pade. Čakati, da bo padel eden od mojstrov … To ne gre.” In res, Marco Odermatt, Henrik Kristoffersen in Alexis Pinturault so z odliko odpravili svoje delo ter v tem vrstnem redu končali nedeljsko tekmo 62. pokala Vitranc. Žan Kranjec se je moral tokrat zadovoljiti s četrtim mestom, kar je na desetem veleslalomu sezone še njegova deveta uvrstitev med šesterico.

“Vesel sem zanj. Šel je preko sebe, pritisnil je na plin in ostaja v boju za kolajno veleslalomskega seštevka svetovnega pokala,” je v ciljnem izteku ugotavljal Bergant in tako kar sam pozornost usmeril na naslednji izziv. Pred finalom svetovnega pokala namreč Kranjec drži tretje mesto in ima 51 točk naskoka pred prvim zasledovalcem (Marco Schwarz), še 9 oziroma 12 točk več pa zaostajata Los Meillard in Alexis Pinturault. “V Soldeu mora dirkati na polno. Brez preračunavanja. Na zmago,” dodaja Bergant.

Tudi Kranjec je po četrtem in petem mestu v Podkorenu misli hitro preusmeril proti finalu v Andori. Tja bo po prostem ponedeljku odpotoval v torek, dan d pa ga čaka v soboto. Takrat bo imel priložnost za svojo prvo kolajno v veleslalomskem seštevku. Z njo bi dopolnil olimpijsko srebro ter potrdil položaj najboljšega slovenskega veleslalomista vseh časov. “Imam lepo prednost. Vseeno pa ne bom zaspal ali se udobno namestil,” se dejstva, da mora v Soldeu, kjer je bil leta 2019 že tretji, dokončati svoje delo, zaveda 30-letni Bukovčan.

“Jasno mi je, da tega dosežka še nimam v svoji kartoteki. Pa bi ga rad imel. Po najlepšem scenariju bi sezono tudi končal z uvrstitvijo na stopničke. Vem, da sem pomembno delo opravil že v Kranjski Gori. Ne skrivam, sem se že tukaj želel uvrstiti na stopničke. Toda najboljši trije so bili tokrat razred zase. Jaz sem bil pravzaprav najboljši med ostalimi. S tem sem potrdil zelo stabilno sezono. Če ne bi bil zadovoljen, ne bi bil pošten do samega sebe. Potrebujem še piko na i,” je pogovor zaključil Žan Kranjec.

Komentari

Vaš komentar