Bi radi med SP v Planici obiskali Tamar? Takšne so možnosti

Zimski športi 7. Feb 202315:00
Tamar
Foto: PZS/Matej Ogorevc

Do začetka svetovnega prvenstva v nordijskem smučanju v Planici nas ločita le še dva tedna. Največji zimski športni dogodek v zgodovini države bo imel vpliv tudi na obisk planinske koče v Tamarju. Do kdaj je dostop do nje še omogočen in kako bo med prvenstvom?

21. februarja se bo prvenstvo v nordijskih disciplinah začelo s slavnostno otvoritvijo v Kranjski Gori, dan pozneje pa se bodo športniki preselili v Planico, kjer bodo do 5. marca tekmovali za 24 kompletov kolajn. Boj najboljših smučarskih tekačev, skakalcev in nordijskih kombinatorcev sveta pa bo vplival tudi na rekreativno pohodništvo na slovenskih tleh.

Obisk ledeniške doline pod Poncami bo namreč zaradi SP močno omejen. Kot je na novinarski konferenci prejšnji teden pojasnil vodja logistike pri organizacijskem komiteju Jure Ajdišek, bo dostop do Tamarja in tamkajšnje planinske koče neomejen do 13. februarja. Po tem datumu bo dolina zaprta za promet že od Rateč naprej, obiskovalci pa bodo do skakalnic in naprej po dolini lahko šli le peš. Od 18. februarja do 5. marca pa bo obisk mogoč le še z akreditacijo ali vstopnico.

Preberite še: Planica 2023 – napotki za obiskovalce

Vabilo vsem navijačem

Planinska koča v Tamarju, do katere edina urejena pot vodi mimo nordijskega centra, pa v tem času vendarle ne bo zaprta. “Štirinajst dni med prvenstvom imamo na spanju in hrani 25 ljudi. Koča bo odprta, če bo še kdo z akreditacijo ali vstopnico prišel do nje. Ne vemo še točno, kako bo to izgledalo,” pojasnjuje oskrbnica Martina Bernik.

Čeprav se šampionat nezadržno bliža, pa ni povsem prepričana, kakšen bo scenarij med njim. “Nič nimamo pri tem. Ta konec tedna bo še vse normalno odprto, nato se bo dolina zaprla. Če dnevnih obiskovalcev oziroma ostalih ljudi – tistih z vstopnicami ali akreditacijami – ne bo, se nam bo zagotovo tudi finančno poznalo. Sploh ker imamo zaenkrat dobro sezono,” pravi Bernik, ki za kočo skrbi skupaj z Markom Bernikom.

Foto: Denis Sadiković

Med poleti brez ovir

Kljub temu je zadovoljna z dogovorom z organizatorji, ki so po prvotnem načrtu želeli kočo med prvenstvom povsem zapreti. “Sva rekla, da tega ne moreva storiti. Tako da imamo zdaj rezervirane kapacitete – postelje in zajtrk ter večerja – za 25 ljudi, tudi cena je dogovorjena. Vabljeni pa tudi drugi dnevni obiskovalci oziroma navijači,” še dodaja.

Takšno prvenstvo je tudi za kočo v Tamarju unikatno, saj ob klasičnem finalu svetovnega pokala v smučarskih poletih dostop do nje ni onemogočen. “Upava, da bo tudi letos tako,” nam je še dejala sogovornica. Zaključek skakalne sezone bo Planica gostila od 30. marca do 2. aprila.

CELOTEN SPORED SP V PLANICI 2023

Komentari

Vaš komentar