Biatlonci so pričakovali več, a Ricco Gross je zadovoljen

Biatlon 20. Feb 202313:39
Foto: Guliverimage

Najboljši slovenski posamični dosežek na pravkar končanem biatlonskem svetovnem prvenstvu v Oberhofu sta osmo mesto Polone Klemenčič v sprintu ter sedmo mesto Jakova Faka in Polone Klemenčič na tekmi mešanih parov. Glavni trener slovenske vrste Ricco Gross je z dosežki zadovoljen.

V začetku leta po tekmah na Pokljuki in Ruhpoldingu, kjer se je Jakov Fak celo spet prebil na stopničke, je slovenska vrsta od SP v Nemčiji pričakovala veliko več.

Nato pa so se začele stopnjevati zdravstvene težave pri najboljši trojici Faku, Anamariji Lampič in Poloni Klemenčič. Slednja je do SP okrevala, druga dva pa sta nastopala le v omejenem obsegu.

Celotna ocena prvenstva je zato bolj vezana na že omenjeno Klemenčič, mlade biatlonce Antona Vidmarja, Alexa Cisarja in Lovra Planka ter Leno Repinc in Živo Klemenčič.

Nadaljevanje na Češkem

“Domov gremo lahko zadovoljni. Skoraj vsi tekmovalci so tukaj dosegli svoje najboljše uvrstitve. Polona se je prebila med deseterico, ona in Alex sta se uvrstila še na tekmo s skupinskim startom in se tam prebila med dvajseterico. Imamo mlado ekipo in dosežki so bili po mojem zelo dobri,” pravi Gross.

Ti rezultati bodo tudi dobra popotnica za zadnjo tretjino svetovnega pokala, ki se bo po tednu premora nadaljeval v Novem Mestu na Češkem in nato v Skandinaviji. “Pa tudi za tiste tri tekmovalce, ki jih po SP v Oberhofu čaka še mladinsko SP v Kazahstanu, kjer se bodo borili za še boljše uvrstitve,” je dodal nemški strokovnjak.

Foto: Guliverimage

Napredek je opazen

Gross ni želel izpostavljati posameznikov. Vse od lanskega prevzema slovenske reprezentance rad poudarja, da gradi ekipo za olimpijske igre v Italiji 2026. Letošnja sezona je namenjena le napredku in nabiranju izkušenj v najmočnejši konkurenci.

Da mu to uspeva, kažeta velik korak naprej pri mladih, ki so v “prvi postavi” že zamenjali nekatere izkušenejše kolege, pa tudi premierni preboj Cisarja in Klemenčič na tekmo s skupinskim startom, na kateri lahko nastopa le po 30 najboljših na svetu.

Bolj z dejanji kot z besedami Gross daje priložnost mladim Cisarju, Planku in Vidmarju, med katerimi naj bi vsaj eden kmalu prevzel vodilno vlogo v ekipi, saj Fak, ki bo letos dopolnil 36 let, dolgo ne bo mogel več sam nositi bremena vidnih rezultatov. Ob omenjenih mladih naj bi to prevzela še Lampič in glede na letošnji napredek morda tudi Klemenčič.

Toni Vidmar in Alex Cisar. Foto: Profimedia

Vse bližje cilju

Gross je prepričan, da ima Slovenija izjemno obteavno mlado ekipo. “Anamarija v smučarskem teku ter mladinci so vajeni uspehov. Vajeni so zmagovati in si to želijo tudi med elito v biatlonu. Tekmovalci so lačni uspehov in potrebujejo le še nekaj dobrega treninga in kanček športne sreče, da jim to uspe,” je že večkrat izpostavil Nemec.

Prvo priložnost bo ponujal konec letošnje sezone. V pokalu narodov je moška ekipa trenutno na devetem mestu, Gross meni, da je dosegljivo osmo. “Tudi pri ženskah lahko uvrstitev izboljšamo za mesto ali dve. Vsi smo motivirani.”

Komentari

Vaš komentar