Čas za nov svetovni rekord v Planici?

Smučarski skoki 18. Mar 202214:36

Prihodnji teden se bo na letalnici bratov Gorišek tradicionalno odvijal finale svetovnega pokala za smučarske skakalce. Organizatorji se veselijo vrnitve gledalcev v dolino pod Poncami, ki bo po njihovem tekmi znova vrnila ves svoj sijaj. Na novinarski konferenci v Ljubljani so danes obljubili tudi odlično pripravljeno letalnico za dolge skoke.

Ali bo to dovolj, da se v Planico poleg gledalcev letos vrne tudi svetovni rekord, bo sicer odvisno od več zunanjih dejavnikov, izpostavlja vodja tekmovanja Aljoša Dolhar. Vremenska napoved je za zdaj ugodna, toplo vreme bi moralo gnati vzgornik za dolge polete.

“Rekord se sicer mora zgoditi, sestaviti se mora več dejavnikov, a mi bomo naredili vse, da bo letalnica optimalno pripravljena. Seveda si želimo rekord, a upoštevati je treba tudi to, da je varnost tekmovalcev na prvem mestu,” je pojasnil Dolhar o želji, da bi se v Planico po letu 2011 vrnil rekord za najdaljši polet na svetu.

Z ugodno vremensko napovedjo je tudi sicer skoraj vse nared za skakalni praznik. “Nalet je praktično pripravljen, na doskočišču potekajo zadnja dela, ta konec tedna imamo še dve delovni akciji za pripravo zadnjih detajlov,” je na novinarski konferenci dodal Dolhar.

Skakalcem bo poleg lova na dolge polete v zaključku sezone motivacijo vlivala tudi izjemna kulisa z gledalci v dolini. To v zibelki poletov znova obeta pravi športni praznik.

Planica je precej več kot le prizorišče tekem za svetovni pokal v poletih. Planica je nacionalni simbol. Foto: Jurij Kodrun

Ta bo za slovenske ljubitelje smučarskih skokov možnost, da pozdravijo slovenske orle, ki bodo v Planici imeli možnost kronati uspešno olimpijsko sezono. Odlični obet za dogajanje v Planici pa so tudi uspehi na SP v poletih prejšnji konec tedna v Vikersundu, kjer je Timi Zajc osvojil srebro v posamični konkurenci, slovenska ekipa pa je bila razred zase v ekipni konkurenci.

Tudi organizatorji so izjemno veseli množične vrnitve gledalcev. “Konec koncev so gledalci tisto, kar dela Planico edinstveno,” je poudaril generalni sekretar organizacijskega komiteja Planica Tomaž Šušteršič.

Prodaja vstopnic poteka intenzivno, veliko pozornosti pa prireditelji dajejo možnosti menjave vstopnic oziroma vrednotnic za karte kupljene pred dvema letoma. Takrat je finale svetovnega pokala zaradi prvega vala pandemije novega koronavirusa odpadel.

Pri tem Šušteršič izpostavlja, da si morajo vsi gledalci za vstop na prizorišče zagotoviti novo vstopnico. Vstopnice iz leta 2020 oziroma vrednotnice je tako treba zamenjati, rok za to pa je bil podaljšan za pet dni – do srede, 23. marca.

Komentari

Vaš komentar