Zmaga ostala na Norveškem, Cene Prevc pridobil šest mest

Smučarski skoki 5. Mar 202217:22 > 20:21 0 komentarjev
Foto: Antti Yrjönen via Guliver

Marius Lindvik je zmagovalec druge tekme na turnerji Raw Air. Drugo mesto je osvojil vodilni po prvi seriji Markus Eisenbichler. Cene Prevc je končal na petem mestu, v finalu je pridobil kar šest mest. V nedeljo bo na sporedu še zadnja tekma norveške turneje.

Zmagovalne stopničke je dopolnil še en Norvežan Robert Johansson, ki je v spremenljivih razmerah druge serije tja prišel s šestega mesta po polovici, za rojakom je zaostal 2,7 točke.

Pet točk za njim in 7,7 točke za zmagovalcem je zaostal Cene Prevc, ki je po 127,5 metra v prvi seriji v drugi dosegel 132 metrov in z 11. še prišel do končnega petega mesta.

Po prvi seriji so imeli slovenski skakalci slabše izhodišče, saj ni bilo nikogar med deseterico. A v nadaljevanju tekme so na razplet vplivale tudi spremenljive vetrovne razmere. Dobro jih je izkoristil predvsem Cene Prevc, ki je, podobno kot pred njim Karl Geiger (Nemec je s 14. napredoval na sedmo mesto), poletel zelo daleč in napovedal, da bo uvrstitev precej popravil.

Skakalci, ki so bili tik pred njim po polovici tekme, razlike so bile sicer majhne, saj je Prevc za vodilnim Eisenbichlerjem zaostajal le 8,1 točke, niso bili tako uspešni. Za las je bil prekratek tudi Rjoju Kobajaši, prehitel pa ga je šele Johansson, ki je na koncu s stopničk izrinil rojaka Daniela Andreja Tandeja.

V boju za zmago je imel dobre razmere in najboljše živce Lindvik, tako da je napredoval za dve mesti in se na koncu veselil zmage. To mu je prepustil Eisenbichler tudi zaradi slabšega doskoka brez telemarka, saj je bila na koncu razlika minimalna, le 1,6 točke.

Ostali Slovenci izven deseterice

Drugi slovenski skakalci so ostali brez prve deseterice. Timi Zajc je sicer sledil zgledu Ceneta Prevca in v drugi seriji popravil uvrstitev za šest mest, a je imel z 19. mestom preslabo izhodišče, da bi lahko na koncu prišel višje od 13. mesta. Približno na istem je ostal Lovro Kos, ko je s 13. mesta po polovici zdrsnil na 15., slabše pa sta v drugo nastopila Anže Lanišek in Žiga Jelar ter tekmo končala na 23. in 27. mestu.

“Mislim, da je morala biti nora tekma, bili smo zelo izenačeni. Zase sem vesel za finalni skok, da je šlo ‘po luft in v poden’. Škoda, ker že v prvi seriji ni bilo tako. Borimo se dalje,” je bil po razpletu finala zadovoljen Cene Prevc.

“Odličen rezultat Ceneta, čeprav samo z enim odličnim skokom. Žal potrebuješ dva takšna skoka, da se boriš za zmagovalni oder. Enako velja za ostale fante, tudi Lovra in Timija. Na tekmi moramo sestaviti dva vrhunska skoka, ne samo enega, če se jutri želimo boriti za višja mesta. Raven je, manjka konstanta, to moramo popraviti,” pa je nastope ocenil glavni trener Robert Hrgota.

Neuspešna v slovenskem taboru pa sta bila Domen Prevc, ki je prvo serijo končal na 45. mestu, že v kvalifikacijah pa je z 59. mestom obtičal Anže Semenič.

V seštevku norveške turneje raw air vodi danes osmi Avstrijec Stefan Kraft pred Kobajašijem in Geigerjem. Cene Prevc je peti, za Geigerjem zastaja manj kot dve točki, za vodilnim Kraftom pa 28.

V seštevku sezone pa je na vrhu razmerje ostalo skoraj nespremenjeno, saj ima Kobajaši zdaj 1442 točk, Geiger pa 1375, najboljši Slovenec Lanišek je sedmi s 685, Cene Prevc pa deveti s 572.

Naslednja tekma, zadnja na norveški turneji, bo v nedeljo znova v Oslu.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!