Ebba Andersson prepričljivo do naslova na 30 kilometrov

Smučarski teki 4. Mar 202314:12
Foto: AP Photo/Matthias Schrader via Guliverimage

Švedinja Ebba Andersson je zmagovalka zadnje tekaške preizkušnje na svetovnem prvenstvu v nordijskem smučanju v Planici. Na najdaljši, 30-kilometrski tekmi v klasični tehniki je slavila prepričljivo zmago s skoraj minuto naskoka pred tekmicami. Edina Slovenka Neža Žerjav je bila 42.

Ebba Andersson, v Planici že zmagovalka tekme v skiatlonu ter dobitnica bronastih medalj na deset kilometrov in v štafeti, je danes že kmalu pokazala, da jo bodo tekmice težko ujele. Že pred polovico tekme je pobegnila, potem pa prednost povečevala in zasledovalkam ni dovolila, da bi razliko bistveno zmanjšale.

Zlato je bilo tako že oddano, na cilju je Švedinja za zmago potrebovala 1:22:18 ure. V boju za drugo in tretje mesto pa so bile večji del tekme Finka Kerttu Niskanen, Švedinja Frida Karlsson, Norvežanka Anne Kjersti Kalvaa, Američanka Rossie Brennan in Švedinja Lihn Svahn.

Manj kot pet kilometrov pred ciljem so bile s sicer velikim zaostankom za vodilno še povsem skupaj, ločile so jih manj kot tri sekunde.

V zadnjih kilometrih pa se je nato v tej zasledovalni skupinici odlepila Kalvaa ter si pritekla manjšo prednost. Tik pred ciljem jo je skušala ujeti Karlsson. A Švedinji je zmanjkalo nekaj metrov, tako da je Norvežanka z zaostankom 53 sekund za najboljšo osvojila srebro, Karlsson pa je z zaostankom 54,2 sekunde ostala na tretjem mestu.

Brez medalje je na četrtem mestu ostala Svahn (+ 57.7), ki je na koncu za desetinko ugnala peto Američanko Brennan.

Slovenska tekačica Žerjav je preizkušnjo končala v ozadju. Po polovici je bila na 43. mestu, na cilju pa je končala kot 42., zadnja med tekmovalkami, ki so zmogle celotno razdaljo. Za najhitrejšo je zaostala 18:39,3 minute.

“Na začetku sem izgubila stik s skupino, nato sem se preveč zagnala in plačala davek. Zadnja dva kroga sem trpela. Videla sem tekmovalke pred sabo, a vedela sem, da sem v brezizhodnem položaju. Navijači so mi dajali zagon, a sem bila jezna, ker sem tekla na zadnjem mestu. Vseeno sem se potrudila po najboljših močeh. Zadovoljna pa s tem danes nisem, a kot kaže je to realnost in čaka me še veliko dela,” je po tekmi povedala mlada domačinka iz Kranjske Gore.

Na SP v tekaškem delu ostaja le še ena tekma, nedeljska moška preizkušnja na 50 km, ki bo obenem tudi zadnje dejanje planiškega tekmovanja.

Komentari

Vaš komentar