Kako se bodo po šestih letih znašli brez Anamarije Lampič?

Smučarski teki 30. Dec 202212:18 0 komentarjev
Foto: Guliverimage

Medtem ko so oči večine ljubiteljev zimskih športov uprte v skakalni silvestrsko in novoletno turnejo, svoje tekmovanje ob prelomu leta začenjajo tudi smučarski tekači. Na novoletno turnejo oziroma Tour de Ski se slovenska reprezentanca prvič po letu 2016 podaja brez Anamarije Lampič. Glavni trener tekaške vrste je na uvod v Švico odpeljal peterico tekmovalcev in tekmovalk.

Novoletna turneja bo zadnja velika serija tekem sezone 2022/23 pred vrhuncem zime, ki bo med 21. februarjem in 5. marcem na svetovnem prvenstvu v nordijskih disciplinah v Planici.

Glavni trener Norvežan Ola Vigen Hattestad je v ekipo za Tour de Ski uvrstil Evo Urevc, Anjo Mandeljc, Miho Šimenca, Vilija Črva in Anžeta Grosa. Slednji je nadomestil obolelega Miho Ličefa, nastopil pa bo samo na uvodni postaji v Val Müstairju. Za vse ostale je cilj, da prvi pravi vrhunec sezone izpeljejo vse do konca, do sedme etape, ki bo prihodnjo nedeljo, 8. januarja s tradicionalnim zaključkom na Alpe Cermis v dolini Fiemme.

“Zadnji vikend v Davosu je bil za nas zelo dober. Zdaj je nazaj v ekipi še Miha Šimenc, ki je treniral zelo dobro med božičem, tako kot tudi preostali reprezentanti. Mislim, da smo dobro pripravljeni, videli pa bomo, kaj to pomeni na tekmi. Osrednja cilja turneje sta sprinta, a vsi napredujejo tudi na razdalji. Skupno nimamo cilja, a taki turneji se lahko zgodi vse. Morda lahko presenetimo. Trenutno je cilj, da gredo štirje do zadnje etape, a se bomo to odločali po vsakem dnevu,” je pred potjo dejal glavni trener tekaške izbrane vrste.

Anamarija Lampič je štirikrat končala Tour de Ski, najbolje leta 2021 na 9. mestu. Foto: Guliverimage

Ta je poleti ostala brez glavne zvezdnice in nosilke rezultatov Anamarije Lampič, ki se je preselila v biatlonske vrste. 27-letnica je sicer na Tour de Skiju zaporedoma nastopala vse od leta 2016, do cilja pa je prišla v zadnjih štirih izvedbah. Najvišje lani, ko je zasedla deveto mesto v skupnem seštevku. Zdaj vloga tiste, od katere v ekipi pa tudi v javnosti največ pričakujejo, pripada Evi Urevc.

Cilj: do cilja

“Forma se stopnjuje. Že v Davosu se je pokazalo, da je bil to odskok v primerjavi s Skandinavijo. Sprint v prosti tehniki mi bolj odgovarja, to je res, a tudi občutki so boljši in že kar nestrpno pričakujem Tour de Ski. Grem iz tekme v tekmo, na vsaki želim dati svoj maksimum. Velik plus je, da se začne s sprintom, tam imam kar visoka pričakovanja. Na razdalji si želim tekme oddelati po najboljših zmožnostih in se dobro uvrstiti na koncu Toura. Računam, da bo tudi končni rezultat po mojih pričakovanjih. Nobenega nisem še končala, tako da je prvi cilj, da ostanem zdrava in pridem na Alpe Cermis. Drugače pa Tour kot Tour, težak,” pravi tekačica iz Gorij na Bledom, ki se je od novoletne turneje vselej poslovila pred zadnjimi etapami.

Enako velja tudi za Miho Šimenca, ki se prav tako še ni spopadel z vzponom na smučarsko središče. Po prebolelem koronavirusu, zaradi katerega je izpustil zadnjo postajo v Davosu, je znova pripravljen na napore: “Sezona nekje v skladu s pričakovanji, morda pod njimi. Imel sem covid-19 brez simptomov, a so mi priporočili počitek. Nekaj dni sem povsem miroval, malce sem se posvetil družinskemu življenju. Po štirih dneh sem se počasi vrnil, pa ni bilo še dobro. Po enem tednu pa je šlo brez težav naprej. Težko oceniti, kje je forma. Takoj po vrnitvi je bila res dobra. Zdaj pa sem malce bolj utrujen,” pa pravi glavni up v moškem delu ekipe.

Foto: Guliverimage

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!