“Kar se je zgodilo v zadnjih dneh, smo si lahko le želeli”

Planica 2023 World Nordic Championships, Kranjska Gora
Foto: Aleš Fevžer

Z dvema zlatima odličjema in eno bronasto je slovenska reprezentanca v smučarskih skokih zelo uspešno sklenila domače nordijsko svetovno prvenstvo v Planici. Kot je zatrdil vodja panoge Gorazd Pogorelčnik, so cilji več kot izpolnjeni.

Začelo se je minulo nedeljo z bronom na tekmi mešanih ekip in zaključilo z dvema zlatima kolajnama slovenskih orlov v petek na posamični in soboto na moštveni preizkušnji. Slovenija je letošnje domače nordijsko svetovno prvenstvo zaključila s tremi odličji, kar je sicer polovico manj kot pred dvema letoma v Oberstdorfu, a zato z enim zlatom več.

Največji junak prvenstva je s tremi odličji nedvomno novi svetovni prvak Timi Zajc, s sijajnim skakanjem, ki jim je prineslo kolajno najžlahtnejšega leska, pa so se izkazali tudi Lovro Kos, Žiga Jelar in Anže Lanišek. Visokega pričakovanja javnosti tokrat niso izpolnile njihove stanovske kolegice Ema Klinec, Nika Križnar, Maja Vtič, Nika Prevc in Katra Komar, ki so po sijajni lanski sezoni pred pričetkom zime napovedovale najmanj tri odličja, a se morale zadovoljiti le z bronom na že omenjeni tekmi mešanih ekip.

Gorazd Pogorelčnik
Foto: Aleš Fevžer

“Ne bi rekel, da so prvenstvo rešili fantje, saj je bila pred tem medalja, ki je bila plod tako moškega kot ženskega dela reprezentance. Je pa dejstvo, da to, kar se je zgodilo v zadnjih dveh dneh, smo si lahko le želeli. Če bi mi nekdo pred prvenstvom ponudil dve zlati in bron, bi jih z največjim veseljem sprejel. A naj spomnim, da je bil v Oberstdorfu izjemno uspešen prvi teden in manj uspešen drugi, v Planici pa ravno obratno. Če govorimo o skakalnem delu, moramo biti zadovoljni,” je poudaril vodja skakalne panoge v slovenski reprezentanci Gorazd Pogorelčnik.

Prelomnica pri skakalkah je bila poškodba Urše Bogataj

Kot glavni razlog za neuspeh tekmovalk glavnega trenerja Zorana Zupančiča sicer vidi v številnih težavah, ki so jih spremljale v letošnji sezoni, otepali pa so se jih tudi v Planici. “Glede na to, da je tudi ženski del ekipe v letošnji sezoni svetovnega pokala že desetkrat stal na zmagovalnem odru, smo v rezultatskem smislu tudi na domačem SP pričakovali več. Prva prelomnica je bila zagotovo poškodba Urše Bogataj. Tam so se nam začele stvari nekako podirati. Ko smo se začeli pobirati, je prišlo do bolezni Nike Križnar in poškodbe Eme Klinec. Zdravstveno stanje v ekipi res ni bilo optimalno in to je eden od razlogov, zakaj ženski del skakalne reprezentance na SP ni dosegel tistega, kar smo načrtovali in si želeli,” je pojasnil Pogorelčnik.

Zoran Zupančič in Katra Komar (Foto: Aleš Fevžer)

Pri tem je izpostavil tudi spremembe dresov, ki po njegovih besedah niso optimalni za način skakanja slovenskih tekmovalk, ki skačejo manj eksplozivno in več stavijo na hitrost na zaletni mizi. “Tudi na tem področju bo treba določene stvari narediti. Vemo, da so lahko izjemno dobro skakalke in v vzgonskem vetru in na večjih skakalnicah bolje funkcionirajo.”

Zupančič ostaja najmanj do konca sezone

Kaj slabši izidi na šampionatu in domnevno tudi močno načeti odnosi v ekipi pomenijo za prihodnost Zupančiča v ekipi, Pogorelčnik ni želel povedati, a je zatrdil, da 47-letnik ostaja na čelu reprezentance vsaj do zaključka sezone.

“Malo je nenavadno, da se moramo po dveh zlatih odličjih pogovarjati o tem. Pred nami je še en mesec sezone, zagotovo pa se bomo po tem obdobju usedli in pogovorili. Če trenerski štab še uživa zaupanje tekmovalk, kar je najbolj pomembno, potem ne vidim razloga, da ne bi nadaljevali. Če ni tako, se bomo mogoče pogovarjali tudi o drugih stvareh,” je sklenil Pogorelčnik.

Tekaški tabor zadovoljen, manjkala le Lampič

Slovenski smučarji tekači so po oceni pomočnika glavnega trenerja Nejca Brodarja zelo dobro opravili delo na svetovnem prvenstvu v Planici. “Mislim, da so tekmovalci nekako realizirali tisto, kar smo pričakovali. Z Miho Šimencem in Evo Urevc na skiatlonu smo imeli s padci tudi nekaj smole in lahko bi bilo še uspešnejše. Ampak naša želja je bila, da bi tekmovalci na SP dosegli najboljše izide v sezoni. To smo dosegli in končna ocena je lahko zelo pozitivna,” je za STA povedal Brodar.

Nejc Brodar
Foto: Aleš Fevžer

Med boljšimi dosežki je Brodar izpostavil tudi sprint in četrtfinale Mihe Šimenca ter nastop Anje Mandeljc in Eve Urevc v ekipnem sprintu in osvojeno osmo mesto pa tudi 11. mesto v štafeti, kjer je Slovenija nastopila po dolgem času. ”

Manjkala je Anamarija Lampič, ki je pred sezono prestopila v biatlonski tabor, a je imela med tekači vse do konca odprta vrata za nastop na domačem prvenstvu pod Poncami. “Njeno odločitev moramo spoštovati. Odločila se je, kot se je. Ne moremo jokati za nekom, ki ga ni. Na start pač postavimo najmočnejše,” je povedal nekdanji reprezentant iz Škofje Loke. (STA, Sportklub)

Komentari

Vaš komentar