Lindsey Vonn razkrila, da njena mama umira

Alpsko smučanje 9. Jul 202219:35 > 19:51 1 komentar
Foto: Guliverimage

Nekdanja kraljica alpskega smučanja Lindsey Vonn je na družabnih omrežjih razkrila žalostno vest. Njena mama ima neozdravljivo bolezen.

“Minilo je leto, ko so moji mami diagnosticirali ALS,” je začela čustven zapis ameriška šampionka. “Od kapi ob mojem rojstvu je moja mama utelešena moč in trdoživost. Vedno mi vlivala voljo, da sem se borila, ko sem soočala s težkimi poškodbami v športni karieri in drugimi težavami v življenju,” je zapisala nekdanja smučarka, ki je morala zaradi poškodb kolen večkrat pod nož.

Želi pomagati drugim

“Zdaj to njeno veliko lastnost izžareva še bolj kot kadarkoli prej. Imamo slabe in dobre dni, a vsak, ki ga preživim z njo, je odličen. Vsa družina se je zbrala, da bi ji pomagala, da bi ji pokazali, kako dobra mama je. Vsak bi se s tem soočal na svoj način, večinoma bi to zadržala zase, a ne ona, tipično zanjo želi vsem pokazati njeno bitko. Vse z namenom, da bi s tem pomagala drugim,” je še zapisala 37-letna nekdanja alpska smučarka, ki se je od belih strmin poslovila pred tremi leti.

Vonnova je mami obljubila, da bo naredila vse, kar je v njeni moči, da jo počasti s tem, da bo svet opozarjala o ALS. “Mami, radi te imamo, vsak dan v tvoji družbi je eno veliko slavje,” je še dodala.

Kaj je ALS?

Amiotrofična lateralna skleroza je bolezen zgornjega in spodnjega motoričnega nevrona, ki se kaže z atrofijo mišic (izguba mišične mase) in bolečino v njih, pogosto tudi z znaki odpovedi spodnjih možganskih živcev.

Gre za hitro napredujočo bolezen motoričnega živčnega sistema. Najpogosteje se začne v spodnjih udih telesa, v 20-odstotkih primerov pa v začetku prizadene tudi podaljšano hrbtenjačo. V kasnejših fazah bolezni je prizadeto celotno telo, bolnik postaja čedalje slabše gibljiv, vse do ohromelosti. Zaradi šibkosti dihalnih mišic se bolezen običajno v treh do štirih letih po nastopu simptomov konča s smrtjo.

Zdravilo za to redko bolezen še ni poznano.