Nesrečnica, ki se ji je vse v življenju zgodilo prehitro

Alpsko smučanje 9. Feb 202310:38
Foto: Guliverimages

Ne samo družina Fanchini, v črno je danes zavit celoten smučarski svet. Pri 37-letih se je po dolgi borbi z rakom včeraj dokočno poslovila Elena Fanchini. Njen zaščitni znak je bila hitrost, žal se je mnogo prehitro tudi poslovila. Z italijansko reprezentanco danes žaluje tudi najboljša smučarka sveta.

Družinske zgodbe v alpskem smučanju niso redkost, a če iščemo najbolj s smučanjem povezano italijansko družino zadnjih let, je to zagotovo družina Fanchini. Sestre Elena, Nadia in Sabrina so bile vrsto let stalnica svetovnega pokala, Nadia in Sabrina sta se preizkušali tudi v tehničnih disciplini, Elena pa je bila celotno kariero predana hitrosti.

Specialistka za hitre discipline se je zelo hitro tudi prebila med najboljše smučarke sveta. Prvič se je smučarka iz Pian Camuna v svetovnem pokalu predstavila 6. januarja 2005 na smuku v le dve uri od doma oddaljeni Santa Caterini in na bližnjem smučišču zasedla 17. mesto. Vsega mesec dni kasneje pa je prišel dan, ki ga ni nikoli pozabila.

Premagala jo je le Janica Kostelić

Naključje je hotelo, da so se najboljše smučarke sveta februarja znova zbrale v Santa Caterini, tokrat na svetovnem prvenstvu, ki ga je sicer uradno gostil Bormio. To je bilo obdobje, ko je bila nesporna kraljica belega cirkusa Janica Kostelić. Sijajna Hrvatica je bila glavna favoritinja v praktično vseh disciplinah in to vlogo je tudi sijajno upravičila. V domovino je odnesla tri zlate medalje – v smuku, kombinaciji in slalomu.

A v kraljevski disciplini je imela nepričakovano tekmico. S številko 8 je namreč progo izvrstno odpeljala takrat 19-letna Elena Fanchini in postavila čas, ki ga favoritinje za odličja, to je bilo obdobje, ko so v hitrih disciplinah najboljše smučarke nastopile proti koncu trideseterice, niso uspele preseči. Tako je bilo do vožnje Janice Kostelić, ki je domačinko ugnala za 26 stotink. Je pa Elena odbila napad smučarske legende Renate Goetschl, ki se je morala zadovoljiti z bronom. Brez medalje je takrat na 4. mestu ostala Lindsey Kildow, ki jo danes bolje poznamo pod priimkom Vonn.

Leta 2005 je senzacijo Elene Fanchini preprečila Janica Kostelić. Foto: Guliveimages

Največje uspehe v svetovnem pokalu dosegala onkraj luže

“Teh dni se spominjam kot najlepših v svojem življenju. Vse je bilo čarobno,” je vrsto let kasneje razmišljala Elena Fanchini, ki je leto 2005 zaokrožila še s prvo smukaško zmago v svetovnem pokalu. 2. decembra je v Lake Louisu za seboj pustila avstrijski šampionki Michaelo Dorfmeister in Alexandro Meissnitzer. Nova šampionka je bila rojena.

A vzpon Elene Fanchini se je nato za skoraj celotno desetletje dodobra zaustavil. V ospredje se je prebila njena sestra Nadia, ki je podobno kot leto starejša Elena svojo prvo zmago v svetovnem pokalu zabeležila v Lake Louisu. 7. decembra 2008 je slavila v superveleslalomu, dva dni prej je bila v smuku druga.

Elena je na nove trenutke slave čakala vse do leta 2015. Že sezono prej je vnovičen dvig forme nakazala z dvema tretjima mestoma, vnovič na ameriški turneji, nato pa 16. januarja 2015 dosegla nov vrhunec kariere, ko je dobila smukaško tekmo v domači Cortini d’Ampezzo.

Leta 2015 je drugo smukaško zmago v karieri dosegla v domači Cortini. Foto: Guliverimages

Najprej rak, nato še poškodba

Sledila so nova leta brez odmevnih uspehov v svetovnem pokalu, januarja 2018 pa je italijansko javnost razžalostila vest, da njihova smučarka ne bo potovala na olimpijske igre v Pjongčangu. Razlog? Zdravstve težave, Elena je zbolela za rakom.

Sprva se je zdelo, da bo bolezen uspešno premagala, kemoterapije so učinkovale in leta 2019 se je vrnila na bele strmine. Toda smola tudi tokrat ni počivala, na ameriški turneji, ki ji je v karieri prinesla toliko zadovoljstva, se je hudo poškodovala na treningu v Killingtonu in končala sezono. V belo karavano se ni več vrnila. Leta 2020 sta skupaj s sestro Nadio v svet poslali sporočilo: “Skupaj sva začeli, skupaj končujeva!” Kariere Elene Fanchini je bilo konec.

S sestro Nadio sta bili praktično nerazdružljivi. Foto: Guliverimages

Čustven zapis velike šampionke

Žal pa so se Eleni v zadnjih mesecih znova ponovile zdravstvene težave. Rak se je vrnil in včeraj je bitko z njim Italijanka dokončno izgubila. V čustveni objavi na družbenih omrežjih se je od nekdanje tekmice poslovila tudi najboljša smučarka sveta Mikaela Shiffrin.

“To je bil zelo čustven dan. Z vami si želim deliti toliko stvari, a najtežja stvar je zagotovo izguba Elene Fanchini. Sožalje celotni družini, ki je imela tako zelo pozitiven vpliv na naš šport. Moje srce in misli so z italijansko ekipo, ki je resnično velika družina in trenutno zares trpi. Med svetovnim prvenstvom si delimo hotel in njihova ljubezen in moč sta čisti in močni. Zdaj navijam zanje bolj kot kadarkoli. Tisti, ki smo jih izgubili, ne bodo nikoli pozabljeni,” je zapisala Shiffrin, ki je leta 2020 v tragediji izgubila očeta Jeffa.

Komentari

Vaš komentar