Po petkovih skokih je pričakoval lažjo zmago Slovenije

Smučarski skoki 26. Mar 202219:00 > 29. Mar 2022 13:152 komentarja
Foto: Guliverimage

V idiličnih razmerah pod vršaci Ponc smo še drugič v dveh dneh poslušali Zdravljico. Slovenska četverica Žiga Jelar, Peter Prevc, Timi Zajc in Anže Lanišek je na ekipni tekmi upravičila vlogo favorita, še najbližje orlom so prišli Norvežani, ki jim je do zmage zmanjkalo 24,2 točke.

Če bi danes v Planici spremljali posamično tekmo, bi bil razplet pri vrhu identičen tistemu s svetovnega prvenstva v poletih pred dvema tednoma. Tam je slovensko javnost s srebrno kolajno razveselil Timi Zajc, na najnižjo stopničko je stopil Avstrijec Stefan Kraft. Zmage pa se je veselil Norvežan Marius Lindvik. 23-letni viking je bil po točkah najboljši posameznik tudi na današnji tekmi.

Najboljši posamezniki sobotne ekipne tekme:

1. Marius Lindvik (Norveška) 435,2 točke (240/241,5)

2. Timi Zajc (Slovenija) 414 točk (240,5/241)

3. Stefan Kraft (Avstrija) 413,4 točke (237,5/241)

4. Peter Prevc (Slovenija) 402,9 točke (226/236)

5. Halvor Egner Granerud (Norveška) 401,8 točke (244/242)

6. Žiga Jelar (Slovenija) 394,4 točke (224,5/227)

“Za nami je čudovito tekmovanje z dolgimi skoki, vznemirljivo do konca. Če bi me vprašali včeraj, bi pričakoval še prepričljivejšo zmago Slovenije kot s 24 točkami. A ne glede na to, res odlična tekma. Perfektno vreme, dobri pogoji za letenje. Tudi skakalnica je pripravljena zelo dobro, saj je bil veter ugoden. V Planici je vedno zelo lep zaključek sezone,” se je o sobotnem dogajanju razgovoril Marius Lindvik.

Foto: SK

V Planici končuje neverjetno sezono

Za članom skakalnega kluba Raelingen, ki je od Osla oddaljen približno 20 kilometrov, je izvrstna sezona. Na veliki skakalnici v Pekingu je postal olimpijski prvak, zlatega odličja pa se je veselil tudi na domačem svetovnem prvenstvu v poletih v Vikersundu. Na norveški letalnici je na ekipni tekmi osvojil še bron.

“Zelo lepo je bilo naslov prvaka osvojiti na domačih tleh. Takrat sem res doživel posebne občutke. Na drugi strani je priložnosti za osvojitev olimpijske kolajne veliko manj, bolj redko se ponudi. Je pa obe zlati kolajni med seboj težko primerjati. Res sem ponosen na obe, pripravljen sem na prihodnje sezone,” pravi skakalec, ki se je danes v drugi seriji le na pol metra približal osebnemu rekordu. Ta meri 242 metrov, postavil pa ga je na Kulmu leta 2020.

Foto: Guliverimage

Najprej orel, nato globus

Na vprašanje, kaj je ključ do daleč najuspešnejše sezone v karieri, je s premislekom odgovoril: “Težko je s prstom pokazati le na eno stvar. Lani poleti sem opravil super treninge, izboljšal sem se na številnih različnih ravneh. Tako fizično, saj sem še bolje atletsko pripravljen, kot tudi tehnično. To mi je zelo pomagalo do letošnjih uspehov.”

V skupnem seštevku svetovnega pokala Lindvik pred zadnjo tekmo sezone zaseda četrto mesto, in čeprav za rojakom Halvorjem Egnerjem Granerudom zaostaja 74 točk, bo zadnja stopnička skupnega seštevka težko dosegljiva. Je pa zmaga v generalni razvrstitvi zagotovo ena od želja.

“Eden od ciljev je zagotovo veliki kristalni globus, še bolj pa si želim zmagati na novoletni turneji. Že nekajkrat sem bil zelo blizu, zato sem zelo ’lačen’ osvojitve zlatega orla. Na kratek rok je to zagotovo prvi cilj,” pravi Lindvik. Na turneji štirih skakalnic je osvojil tri od svojih sedmih zmag v svetovnem pokalu, dvakrat pa je bil le mesto prekratek do zlatega orla. Leta 2020 mu je do Davida Kubackega zmanjkalo dobrih 20 točk, letos do Rjojuja Kobajašija še štiri več.

Lindvik (spodaj desno) v družbi reprezentančnih kolegov na odru za zmagovalce ekipne tekme v Planici. Foto: Guliverimage

Razlika je večja, kot se zdi

Norveška in Slovenija v smučarskih poletih veljata za glavni velesili, med obema narodoma pa se je rivalstvo razvilo tudi zaradi tekmovanja za svetovni rekord. Kot pravi Lindvik, sta si letalnici v Vikersundu in Planici zelo različni: “Težko opišem in primerjam, a ob skoku imam tukaj v Sloveniji drugačno nalogo kot ob skakanju na Norveškem. V Planici letimo precej višje, pomembno je, kako zadržiš hitrost v zraku, da je imaš potem dovolj v zaključnem delu leta. Sta pa obe velikanki res super zabavni za tekmovanje.”

A za mladinskega svetovnega prvaka iz leta 2018 ima vendarle prednost domača letalnica. “Zame je morda lažje skakati na Norveškem, vsaj glede na letošnje rezultate. Ampak zadovoljen sem tudi s prikazanimi skoki v Planici zaenkrat, sploh ni bilo slabo,” z nasmeškom na obrazu konča naš pogovor.

Foto: SK
Komentari

Vaš komentar