Prevc četrti, tudi Zajc in Lanišek med deset

Getty Images

Na drugi posamični tekmi svetovnega pokala v smučarskih skokih v finski Ruki so naši skakalci dosegli odlične rezultate. Domen Prevc je v tekmi z eno serijo poletel na 4. mesto, Timi Zajc je bil 7., Anže Lanišek 10., Jernej Damjan 23., prve točke pa je vpisal tudi Žak Mogel na 24. mestu.

Obilo težav so imeli organizatorji tekme svetovnega pokala v smučarskih skokih v Ruki, potem ko so dopoldne uspeli izpeljati le eno serijo za uradni trening, kvalifikacije pa so dokončno odpovedali že dobro uro pred prvotnim začetkom tekme. Le ta se je začela z zamudo 80 minut, a nato je vendarle vse steklo zelo gladko. Že pred začetkom je FIS sporočila, da bo izvedena samo ena tekmovalna serija. Kot prvi je od sedmerice Slovencev skočil najizkušenejši, Jernej Damjan, ki je s 129.5 metri in 114,4 točkami odlično odprl tekmo za naše. Dobro je skok v ugodnem vetru opravil tudi Bor Pavlovčič, ki je s 124 metri zbral 106,0 točk, žal pa je bilo to na koncu premalo za prve letošnje točke. S številko 21 je nato poletel v dno skakalnice Domen Prevc, ki pri 146 metrih ni mogel narediti telemarka, s 133,6 točkami pa je dolgo časa vodil. Za njim so zaostali vsi naši preostali na vrhu, kot tudi večina ostalih tekmecev.

Žak Mogel je prve točke v karieri ujel s 130 metri ter 113,0 točkami, žal se je nato skok ponesrečil Anžetu Semeniču, ki je bil s 94 metri daleč od točk. Anže Lanišek je nato s 135.5 metri in skupno 126,8 točkami dodal še en kamenček v odličen slovenski izplen na današnji tekmi. Tudi Timi Zajc ni razočaral, s 136 metri in 131,8 točkami je znova končal med deseterico. Na koncu se je premierne zmage razveselil Japonec Rjoju Kobajaši s 138.5 metri in 142,0 točkami, tudi novi vodilni v skupnem seštevku svetovnega pokala. Drugi je bil Kamil Stoch s 140.5 metri in 139,9 točkami, tretji pa še en Poljak, Piotr Zyla s 136 metri in 135,0 točkami. Domnu je do stopničk tako na četrtem mestu zmanjkalo le 1,4 točke. Zajc je na koncu zasedel 7. mesto, Lanišek je bil 10., uspeh sta na 23. in 24. mestom zaokrožil Damjan in Mogel s prvimi točkami v karieri. V skupnem seštevku je Zajc šesti, Prevc pa deveti.

Domnu malce žal, da ni naredil telemarka
Po eni boljših tekem naše reprezentance v zadnjem času je svoje misli najprej strnil prvi junak, Domen Prevc: “Zelo sem zadovoljen, da sem naredil boljši skok kot na treningu in upam, da bom tako stopnjeval naprej. Malce mi je žal, ker nisem naredil telemarka, a potrebno je iti počasi, korak za korakom in s tem odličnim četrtim mestom moramo biti zadovoljni. Skandinavija je meni zelo všeč, tukaj v mrazu in snegu zelo uživam, čeprav ga letos ni ravno toliko kot po navadi. A tu mi je res všeč.” Kot pravi sam, rezerve so: “Seveda, ker skok še ni bil tak kot bi si ga res želel, kot bi si ga res predstavljal. Mislim, da imamo zelo dobre materiale, ki nam dobro služijo in tu si pohvalo zagotovo zaslužijo vsi s serviserjem na čelu, ki nam je zelo dobro uredil smuči. To zagotovo igra vlogo pri doseganju naših odličnih rezultatov.” Vzdušje v ekipi je seveda vedno boljše, a Domen dodaja: “Ne bi rekel, da se je vzdušje kaj spremenilo, že prej je bilo na zelo v redu nivoju, zelo dobro smo sodelovali vsi skupaj. V ekipi zelo uživam, imamo se dobro, kljub temu da so dolge tekme. Še vedno smo kot ekipa in uživamo skupaj.” Načrt za nedeljo? “Narediti normalen skok in uživati tukaj!”

S sedmim mestom je tudi na drugi letošnji tekmi med deseterico skočil Timi Zajc: “Sem v dobri formi, čeprav današnji skoki niso bili na najvišji ravni, a sem vseeno vesel tega rezultata. Motivacija za jutri je to, da sem danes naredil dva solidno dobra skoka,” je povedal šestouvrščeni v skupnem seštevku svetovnega pokala.

V nedeljo bo v Ruki na sporedu še ena posamična tekma z začetkom ob 17. uri.