Kubacki s prvo zmago v karieri končal niz Kobajašija

Sebastian Widmann/Getty Images

V Zakopanah je na tekmi smučarskih skakalcev domače navijače s premierno zmago v svetovnem pokalu navdušil Dawid Kubacki. Poljak je prekinil niz šestih zaporednih zmag prvega skakalca te zime Japonca Rjojuja Kobajašija, ki je bil tokrat le sedmi. Najboljši Slovenec je bil s 15. mestom Anže Semenič.

Vodilni v svetovnem pokalu Rjoju Kobajaši je danes lovil zgodovinski dosežek. Po 1. seriji je bil na drugem mestu, v finalu pa klonil pod velikimi pričakovanju in končal na najnižjem mestu v tej sezoni – bil je sedmi. Domačo publiko je navdušil Dawid Kubacki, ki je bil vodilni že po prvem skoku, v finalu pa prenesl pritisk in s skokom 131,5 m potrdil prvo zmago v karieri. Drugi Stefan Kraft je zaostla za kar 14 točk, tretje mesto pa je osvojil še en ljubljenec poljske publike Kamil Stoch.

Slovenci so od Predazza veliko pričakovali, a znova ostali brez vrhunske uvrstitve. Peter Prevc je v prvi seriji zasedel le 53. mesto, ob njemu pa sta brez finala ostala še Jernej Damjan (35.) in Tilen Bartol (42.). V finalno serijo so se uvrstili Anže SemeničAnže Lanišek in v tej sezoni od orlov najbolj konstantni Timi Zajc. Semenič je v finalu navdušil s skokom dolgim 129 m ter pridobil deset mest in bil na koncu 15. Lanišek in Zajc sta v finalu izgubila, prvi je bil 17, drugi pa 21.

Z nastopi v svetovnem pokalu je za nekaj časa zaključil Peter Prevc, ki ga čaka serija treningov v domovini. To je za RTV Slovenija takoj po tekmi razkril trener skakalne reprezentance Gorazd Bertoncelj: “Današnja tekma se ni razpletla čisto po naših željah. Trije tekmovalci, ki so bili v finalu, so bili dobro pripravljeni. Zajc in Lanišek sta v prvi seriji opravila zelo dober skok, Semeniču pa je to uspelo v finalu. Tam je Timi preveč napadel v mizo, želel je preveč in odskok je bil prezgoden. Enako je bilo tudi z Laniškom in ni skočil tako daleč, kot smo si želeli. Peter bo od zdaj naprej ostal doma na treningu. Vzeli si bomo čas za trening in ko bo resnično pripravljen, ko bomo videli, da je pripravljen, bo šel spet na tekme svetovnega pokala.