Dve Slovenki med deset, še tri do točk

Getty Images

Na težki tekmi svetovnega pokala smučark skakalk v Zau se Slovenija znova lahko veseli lepega ekipnega uspeha naših tekmovalk. Dve sta končali med najboljšo deseterico, še tri so osvojile nove točke svetovnega pokala. Zmage se je veselila domčainka Juki Ito.

Tretja tekma svetovnega pokala v smučarskih skokih za dekleta na Japonskem je prinesla pravo japonsko preizkušnjo. Dekleta je v Zau spremljalo sneženje, na trenutke zelo močno, in spreminjajoč se veter, vse skupaj pa je seveda vplivalo tudi na končne rezultate.

Prva izmed naše šesterice je nastopila Eva Logar, ki je s 85 metri in 88,7 točkami dobro opravila svojo nalogo in po prvi seriji ob majhnem odbitku točk zasedala 15. mesto. Še meter dlje je kmalu za njo odneslo Uršo Bogataj, ki je z 89,6 točkami končala še dve mesti višje po prvem skoku. Tudi Nika Križnar ni razočarala. S 86 metri in 88,1 točkami je bila sedemnajsta. Najbolje od naših je s prvo serijo prvič v tej sezoni opravila Špela Rogelj, ki pridno potrjuje, da je njena forma v vzponu. Rogljeva je skočila 86 metrov, z 90,8 točkami pa je bila v izredno izenačeni seriji enajsta. Pol metra dlje od treh reprezentančnih kolegic je skočila Ema Klinec, z 90,5 točkami pa je bila tik za Rogljevo na 12. mestu.

V močnem sneženju in vetru v hrbet (ena redkih z dodatkom točk) je 76 metrov skočila Maja Vtič, ki ji je ogromno moči pobrala viroza, ki jo je napadla po tekmah v Sapporu. Vtičeva je na 36. mestu tako prvič letos ostala brez točk svetovnega pokala. Po prvi seriji je vodila zmagovalka zadnje tekme, Norvežanka Maren Lundby, ki je s 94.5 metri in 105,7 točkami imela manj kot točko prednosti pred presenečenjem iz Italije, Manuelo Malsiner. Slednja je skočila 90.5 metrov (veter v hrbet), zbrala pa je 104,8 točk. Tretja je bila najboljša domačinka, Juki Ito z 89.5 metri in 102,5 točkami. Pod pritiskom je še tretjič na domačih tleh klonila SaraTakanaši, ko je s 85 metri in 91,5 točkami zasedala šele 10. mesto. Zdelo se je, da je do jubilejne 50. zmage v svetovnem pokalu še precej oddaljena.

V finalni seriji je torej kot prva od naših skočila mlada Križnarjeva. Izkoristila je dobre pogoje in z 88.5 metri ter 179,0 točkami skočila na šestnajsto mesto, tako visoko, kot je bila v tej sezoni le še v Nižnem Tagilu. Rezultat sezone je uspel Logarjevi, ki je v finalu dodala še dva metra dolžini iz prve serije in je s 179,2 točkami končala tik pred Žirovko. Edina, ki je v finalu izgubila nekaj mest, je bila prva izmed trojice urvščene med 11. in 13. mestom po prvi seriji. Bogatajeva je s 83 metri in skupno 170,6 točkami padla na 21. mesto, s čimer je vseeno izenačila rezultat sezone iz Oberstdorfa.

Odločno je deseterico napdala Klinčeva, ki je s 93.5 metri imela tretjo oceno finala, skupno pa je zbrala 200,6 točk. Na koncu je to pomenilo osmo mesto in osmo uvrstitev med deseterico na deveti letošnji tekmi. 11. je bila prejšnji teden v Sapporu. Rezultat sezone je uspel tudi Rogljevi, ki je z 89 metri v finalu končno skočila med najboljših deset. S 192,7 točkami je končala tik za štiri leta mlajšo reprezentančno kolegico na osmem mestu.

Napad Takanašijeve, ki je s 95 metri sicer imela prvo oceno finala, ni bil silovit. Popeljal jo je le do petega mesta oz. druge zaporedne tekme brez odra za zmagovalke. Tam pa se je vrstni red v primerjavi s prvo seriji kar dobro premešal. Rusinja Irina Avakumova je na oder skočila z 92 metri in 4. mesta po prvi seriji, drugo mesto je zasluženo zadržala Malsinerjeva iz Italije, ki je prvič v karieri stopila na oder za zmagovalke. Od zmage je bila na koncu oddaljena le za 0,3 točke. S 94 metri v finalu je za domače veselje poskrbela Itova, ki se je tako razveselila še druge zmage na domačih tleh, potem ko je Lundbyjeva v finalu naredila hudo napako pri odskoku in je končala na šestem mestu.

Zao je zopet pokazal svoj obraz, ko je vreme zelo nepredvidljivo. Tudi danes se je tako naredilo. Poizkusna serja je lepo “šla skozi”, upali smo, da bo tako tudi v prvi seriji, ampak tu se enostavno vreme spremeni zelo hitro, na kar pa ne moremo vplivati. Težka tekma, moram pohvaliti vse punce, ki so bile v finalu, v točkah in so v finalu še poizkušale izpboljšati uvrstitev. To jim je vsem, razen Urši tudi uspelo. Vesel sem, da so napredovale. Vesel sem, da je Špela končno med deset. Za Emo vemo, da je en skok premalo za kaj več. V drugi seriji je imela tretji rezultat, v prvem skoku pa je naredila tako napako, da je zmanjkalo malo metrov. Maji se pozna, da je bolna, a je tudi na mizi naredila napako, ker se je postavila preveč nazaj. Ker je zdaj bolj šibka v nogah, s tega položaja ni mogla narediti normalnega skoka. To se zgodi vsakemu. Jutri je nova tekma, gremo naprej. Danes so bile štiri med šestnajst in še Urša 21., tako da smo kljub vsem pirepetijam v z vremenom lahko zadovoljni,” je po tekmi povedal glavni trener slovenskih skakalk Sten Baloh, ki je podal še natančnejšo analizo prvega in drugega skoka Klinčeve: “Ema se včasih v mizo pripelje malo bolj trdo in takrat zgornji del telesa deluje malo preveč in posledično je skok zgodenj, zaradi česar dlje čaka na smuči. V drugi seriji je šla na vse ali nič, dobila pa je vse, kar se je v tej seriji dalo dobiti.”

V soboto bo v Zau na sporedu še ena tekma, prav tako ob 9. uri po slovenskem času. Nastop na tekmi imata kot članici elitne deseterice že zagotovljen Klinčeva in Vtičeva. (vri: sloski.si)