Peter in Domen Prevc v prvi petnajsterici

Getty Images

Na prvi tekmi smučarjev skakalcev v švicarskem Engelbergu je bil od naših znova najboljši Peter Prevc, ki je končal na 12. mestu, tik pred bratom Domnom. Zmage se je veselil Kamil Stoch.

Na prvi tekmi smučarjev skakalcev v švicarskem Engelbergu je nastopilo šest slovenskih skakalcev, ki so so uspešno prebili skozi kvalifikacije, ki so bile na sporedu tik pred preizkušnjo. Žal je bil v kvalifikacijah preskromen Anže Semenič. V prvi seriji sta s tekmovanjem zaključila Tilen Bartol in Timi Zajc, ki je zasedel nehvaležno 31. mesto, potem ko je pristal pri 121 metrih, zbral pa je 116,4 točk, kar sta bili dve točki manj od tridesetouvrščenega. Vnovič je v točke skočil Rok Justin, ki je s 122.5 metri zbral 120,6 točk in je bil 26., tik za državnim prvakom, Anžetom Laniškom, ki je s 124 metri zbral 122,5 točk. Peter Prevc po doskoku pri 131 metrih ni bil preveč zadovoljen, s 129,9 točkami je zasedal 18. mesto po prvem skoku, najvišje od naših je bil s 134.5 metri in 134,6 točkami tako Domen Prevc, ki je zasedal 9. mesto.

Vodil je Poljak Kamil Stoch s 138 metri in 147,2 točkami pred Avstrijcem Stefanom Kraftom, ki je zbral 142,7 točk za 134.5 metrov, tretji je bil Nemec Karl Geiger s 133.5 metri in 140,2 točkami.

Justin je finalno serijo odprl s 119 metri, skupno pa je z 229,8 točkami padel na končno 28. mesto. Lanišek je s 123 metri in 241,4 točkami pridobil eno mesto in je končal na 24. mestu. Odlično je kot predzadnji naš v finalu skočil Peter Prevc. s 134.5 metri je bil precej bolj zadovoljen, 261,8 točk pa je pomenilo končno 12. mesto. Tik za njim je končal Domen, ki je v finalu s 130 metri in 261,3 točkami zbral le pol točke manj od starejšega brata in je tako končal na 13. mestu. Peter Prevc s samimi skoki danes ni bil najbolj zadovoljen: “S samimi skoki nisem najbolj zadovoljen, z rezultatom malce bolj. V prvi seriji sem naredil manjšo napako, preveč sem bil skoncentriran na to, kaj moram popraviti in potem sta mi smuči ušle. Vesel pa sem, da sem v finalni seriji naredil zelo, zelo dober skok in sem napredoval po lestvici.” Svoje je dodal še Domen: “Po diskvalifikaciji v Klingenthalu, sem zdaj veliko bolj samozavesten. Uspela sta mi dva dobra skoka, tu v Engelbergu, ki sta pomembna predvsem zato, da lažje nadaljujem s sezono.”

Prvič v tej sezoni je zmagal Poljak Stoch, ki je v finalu pristal pri 136 metrih, skupno pa je zbral 288,7 točk. Le točko in 7 desetink je z naj daljavo finala, 137.5 metri zaostal Kraft, tretji je bil Nemec Geiger.

Takole je ne najboljši dan za naše povzel glavni trener, Gorazd Bertoncelj: “Z današnjim dnem ne moremo biti ravno najbolj zadovoljni, saj nihče ni končal med deseterico najboljših. Zadovoljni smo z Domnom Prevcem, ki je naredil dva zelo soldina skoka in mu je po dolgem času uspel vzpodbuden dosežek. Peter je v finalu naredil odličen skok, žal s slabim doskokom, kar ga je stalo deseterice. Anže je dvakrat skočil zelo povprečno. Čestitke tudi Roku za ponovne točke.”

Jutri bo v Engelbergu na sporedu še zadnja tekma pred novoletno turnejo. (vir: sloski.si)