Ema Klinec kljub padcu v finalu četrta

Getty Images

Na drugi tekmi smučark skakalk v južnokorejskem Pjongčangu je Ema Klinec potrdila odlično formo, žal pa ji je padec v finalni seriji preprečil popolno zadovoljstvo na koncu dneva. Kljub temu je bila odlična četrta, Sara Takanaši je izenačila rekord Gregorja Schlierenzauerja.

Facebook

 Drugi dan tekmovanj v južnokorejskem Pjongčangu je poleg sonca prinesel tudi veliko vetra, ki je močno raztegnil dolžino poizkusne serije, nič drugače pa ni bilo v prvi seriji. 32 tekmovalk je za svoje nastope potrebovalo 50 minut, vetrovni odbitki za veter pa so bili pri večini tekmovalk precej veliki.

Tekmo je za Slovenijo zelo dobro odprla Urša Bogataj s 87.5 metri in 73,9 točkami (12,1 točke odbitka), kar jo je nekaj časa držalo na tretjem mestu, na koncu prve serije pa je bila odlična sedma. Po zelo dobrem poizkusnem skoku je v prvi seriji malce slabše skočila Maja Vtič. Pristala je pri 86 metrih, ob največjem vetrovnem odbitku med vsemi (17 točk) pa je s 66,5 točkami zasedala njej letos tako domače 10. mesto.

Odlično je takoj za njo poletela Ema Klinec. 101 meter in 101,9 točk je bilo dovolj za debelo vodstvo po njenem skoku in končno tretje mesto po prvi seriji. Prehiteli sta jo le Norvežanka Maren Lundby s 103 metri in 111,2 točkami (11,8 točke odbitka) ter Sara Takanaši z 99.5 metri in 103,3 točkami (12,2 točke odbitka). Pred četrtouvrščeno Juki Ito je imela 12,9 točk prednosti.

V finalni seriji, ki je minila s precej manj prekinitvami so skakalke prikazale tudi precej daljših skokov. Vtičeva je s 87 metri in končnim izplenom 143,9 točk potrdila četrto deseto mesto v tej sezoni. Bogatajeva je naredila manjšo napako in žal mesta med najboljšo deseterico ni zadržala, kljub temu pa je bilo 84.5 metrov in končnih 141,4 točk dovolj za rezultat sezone z 12. mestom.

Izjemen napad na vrh je uprizorila Itova z novim ženskim rekordom naprave. Japonka je pristala pri kar 111 metrih, a je za skok na sam vrh po prvi seriji preveč zaostajala. Odlično je že takoj zatem skočila Klinčeva, pristala pri 102 metrih, žal pa ji je po pristanku zarobilo desno smučko, zaradi česar je padla in izgubila možnosti za stopničke. Na koncu je zbrala 187,7 točk, kar je zadovostovalo za nehvaležno četrto mesto.

Takašanijeva je s 97 metri neprepričljivo opravila svojo nalogo, a zaloga s prve serije je bila dovolj velika in 215,1 točk jo je popeljalo na prvo mesto. Lundbyjeva v finalu spet ni zdržala pritiska, napaka pri odskoku jo je drago stala, 94 metrov in 210,2 točk pa je bilo dovolj za končno tretje mesto. Prav tam ali pa še višje bi bila lahko tudi danes Klinčeva, če ji v finalu ne bi padec preprečil načrtov.

Sara Takanaši je s prvo zmago na šesti letošnji tekmi v Aziji vpisala 53. zmago v svetovnem pokalu, s tem dosežkom pa se je izenačila z rekorderjem po številu zmag pri moških, z Gregorjem Schlierenzauerjem.