Ema Klinec v Vikersundu kar dvakrat čez 200 metrov

Smučarski skoki 18. Mar 202311:30 > 11:51
Ema Klinec
Foto: Aleš Fevžer

Ema Klinec je na drugem treningu poletov v Vikersundu postala prva skakalka, ki je ta vikend preletela mejo 200 metrov. Na tretjem treningu pa je poletela kar 221 metrov.

S tem dosežkom je le za meter zaostala za Kanadčanko Alexandrio Loutitt (222 metrov), ki zdaj drži svetovni rekord, a dosežek ji je uspel s kar pet mest višjega zaleta. Ema Klinec je zato svetovno prvakinjo na veliki napravi na koncu ugnala za točno 30 točk.

Na tretjem treningu je sicer prva 200 metrov poletela Japonka Juki Ito, dvestotico je presegla še Norvežanka Maren Lundby, ki jo je poneslo vse do 212,5 metra.

Prvih sedem skakalk je skakalo z zaletnega mesta številka 19, po odličnem poletu Kanadčanke pa so ga organizatorji spustili na 14 mesto, za kar so kasnejše skakalke dobile kar 37 točk kompenzacije.

Nika Križnar se je po znižanju naleta vseeno dobro znašla in pristala pri 170 metrih.

Po izvrstnem dosežku je Ema Klinec povedala: “Kaj naj rečem? Zelo sem vesela, da smo vse pokazale lepe, varne in na koncu tudi zelo dolge skoke. Zelo sem uživala. Sploh moj tretji polet je bil res dober.”

Trener Zoran Zupančič je dodal: “Za svetovni rekord, ki ga je prevzela Loutitt, bi potrebovali eno zaletno mesto več. Mogoče so tu šli malce prenizko. Emin skok je bil ponovno perfekten. Tri, štiri tekmovalke so letele čez 200 metrov. Emin skok pa je bil za 30 točk bolj vreden od svetovnega rekorda. Res ji vse čestitke, danes je naredila res zelo, zelo lepo delo.”

Ema Klinec prva čez 200

Neuradni svetovni rekord je pred današnjimi poleti v Vikersundu držala Avstrijka Daniela Iraschko Stolz, ki je leta 2003 na Kulmu doskočila pri točno 200 metrih.

Na prvem treningu nobena skakalka ni preletela dvestotice. Na drugem se je Emi Klinec, ki je skočila 203 metre in začasno držala svetovni rekord, najbolj približala Norvežanka Maren Lundby s poletom do 199 metrov. Nika Križnar je končala kot deseta s skokom, dolgim 158 metrov.

V Vikersundu skačejo Nemke Katharina Althaus, Selina Freitag in Anna Rupprecht, Norvežanke Anna Odine Stroem, Silje Opseth in Maren Lundby, Avstrijki Eva Pinkelnig in Chiara Kreuzer, Kanadčanki Abigail Strate in Alexandria Loutitt, Francozinja Josephine Pagnier in Finka Jenny Rautionaho.

Skakalke bi morale v Vikersundu leteti že včeraj, a je zaradi slabih vremenskih razmer trening odpadel in bil prestavljen na soboto.

Komentari

Vaš komentar