Ko spregovorijo zimski evri: koliko so zaslužili Slovenci

Alpsko smučanje 30. Mar 202214:304 komentarji
Andreja Slokar. Photo/Alessandro Trovati

Skakalci Anže Lanišek, Timi Zajc in Nika Križnar ter alpska smučarka Andreja Slokar so na lestvicah dobitnikov denarnih nagrad na tekmah svetovnega pokala presegli mejo 100 tisoč evrov.

Pretekli konec tedna je v Planici padel zastor zimske sezone 2021/22, ki je Sloveniji prinesla kopico uspehov. Ne le na olimpijskih igrah, s katerih so se slovenski športniki vrnili s kar sedmim kolajnami. Blesteli so tudi v svetovnem pokalu, v katerem so zbrali kar 61 uvrstitev na stopničke za zmagovalce. Po uspešnosti so izstopali prav skakalci, ki so piko na i z izjemnimi rezultati postavili prav na domačih tekmah.

Slovenski zimski športniki pa so bili ob tem zelo aktivni tudi pri pobiranju denarnih nagrad na tekmah svetovnega pokala. Pri tem v oči bode zelo neenakomerna porazdelitev denarnih skladov, ki, denimo, alpske smučarje postavlja v precej ugodnejši položaj kot pa smučarje skakalce, kaj šele skakalke.

Anže Lanišek, Peter Prevc, Žiga Jelar in Timi Zajc. Foto: Aleš Fevžer

Vseeno je na prvem mestu slovenske lestvice ”zaslužkarjev” skakalec Anže Lanišek. Sedmi skakalec sezone, ki je sedemkrat stopil na zmagovalni oder, je iz naslova nagrad zaslužil dobrih 120 tisoč evrov. Dva tisočaka manj je zaslužil Timi Zajc, s čimer na lestvici med skakalci, na vrhu katere kraljuje Rjoju Kobajaši, (293 tisoč evrov), zasedata šesto in sedmo mesto. Dokaj visoko sta tudi brata Cene (82 tisoč) in Peter Prevc (68 tisoč).

Med dekleti je z naskokom največ zaslužila trikratna zmagovalka posamičnih tekem Nika Križnar, a ob skromnejšem ženskem denarnem skladu najvišji znesek znaša ”le” 103 tisoč evrov. Urša Bogataj je zaslužila 66 tisočakov. Za obe je bil precej bolj dobičkonosen nastop na olimpijskih igrah, saj jima je tam iz naslov nagrad države in OKS pripadlo 126 (Bogataj) oziroma 104 (Križnar) tisoč evrov.

Urša Bogataj in Nika Križnar. Foto: Uroš Kokol/N1

Več so organizatorji tekem svetovnega pokala nakazali na račun alpske smučarke Andreje Slokar. Ajdovka, ki je dobila dve tekmi svetovnega pokala in ob tem celotno sezono marljivo zbirala točke, se je namreč zaustavila pri 104 tisoč evrih. To jo med vsemi smučarkami uvršča na deseto mesto. Za primerjavo, Petra Vlhova je v žep pospravila 390 tisočakov.

Absolutni rekorder je sicer Švicar Marco Odermatt, katerega končni izkupiček znaša 541 tisoč evrov. Med Slovenci je Ana Bucik prejela 33, Žan Kranjec 21, Martin Čater pa 12 tisoč evrov.

Z lepimi zneski se lahko pohvali tudi najboljša slovenska tekačica na smučeh Anamarija Lampič. Druga šprinterka sezone, ki se je petkrat zavihtela na stopničke, je v sezoni 2021/22 zaslužila 36.400 evrov.

Komentari

Vaš komentar