Na pragu senzacije: Anamarija Lampič zapušča tekače

Smučarski teki 12. Maj 202212:05 > 12:13 1 komentar
Anamarija Lampič. Foto; Aleš Fevžer

Večletno namigovanje o tem, da utegne najboljša slovenska tekačica na smučeh Anamarija Lampič prestopiti v biatlonske vrste se, kot poroča Dnevnik, utegnejo uresničiti že to poletje.

Poleg večnega nasmeha je bila ena od rdečih niti javnih nastopom Anamarije Lampič tudi nezadovoljstvo s položajem smučarskega teka v slovenski športni piramidi, opozarjanje na mednarodno nekonkurenčno podporo in namigovanje na selitev v drugo športno panogo. Naravna izbira je seveda biatlon, kamor je prebežalo že kar nekaj nekdanjih tekačev in tekačic, tudi Teja Gregorin in Tadeja Brankovič. Časnik Dnevnik v četrtkovi izdaji poroča, da se bo po tej poti podala tudi 26-letna olimpijka iz Valburhe pri Smledniku.

“Teh informacij ne komentiramo,” so bili ob našem povpraševanju odločni pri Smučarski zvezi Slovenije, nadaljnje poizvedovanjem pri tekaško-biatlonskih deležnikih pa je potrdilo, da gre za zgodbo, v kateri je pod dimom tudi ogenj. Do uradnega prestopa med biatlonke utegne priti že prihodnji teden, ko naj bi tekaška zvezdnica sklicala novinarsko konferenco, senzacionalno potezo specialistke za šprinte pa bojda odločno podpirajo njeni ožji sodelavci, v prvi vrsti trener in partner Boštjan Klavžar.

Prestop dobitnice kristalnega globusa za vodstvo težaškega dela SZS prihaja v sila neugodnem obdobju. Nova sezona namreč prinaša tudi planiško svetovno prvenstvo v nordijskih disciplinah. Toda, kot smo uspeli izvedeti, biatlonski status Anamariji Lampič ne bo preprečeval, da ne bi v Planici vseeno nastopila tudi kot tekačica. Še več, za podoben poskus naj bi se ogreval celo Jakov Fak.

Kot tekačica je Anamarija Lampič v svetovnem pokalu zbrala 137 nastopov. Zbrala je tri zmage in skupno 14 uvrstitev na stopničke. Pohvali se lahko tudi s tremi kolajnami na svetovnih prvenstvu. Leta 2019 je bila v Seefeldu v ekipnem šprintu s Katjo Višnar srebrna, leta 2021 pa bronasta tako med posameznicami kot tudi v paru z Evo Urevc. Za njen največji uspeh pa velja tekaški kristalni globus v sezoni 2020/21, ob tem pa je bila še enkrat druga in tretja.