Anže Lanišek razred zase, Jelar z bolečinami v kolenu

Anže Lanišek
Foto: Profimedia

Anže Lanišek (141,6 točke) in Timi Zajca (137,1 točke) sta s prvim in tretjim mestom potrdila odlično formo v kvalifikacijah za uvrstitev na sobotno tekmo svetovnega prvenstva v Planici. Med Slovenca se je vrinil le Avstrijec Stefan Kraft (137,4 točke).

Na tekmo so se uvrstili vsi štirje slovenski skakalci. Poleg Laniška in Zajca, ki sta danes tako kot na treningih krojila vrh, sta se na tekmo uvrstila tudi Žiga Jelar (118,5) in Lovro Kos (118,3) s 33. oziroma 34. mestom, a oba verjameta, da sta sposobna na tekmi skočiti še bolje.

Jelar z bolečinami v kolenu

“Bomo videli koliko je ostalo še rezerve, a verjamem, da bo za dodaten meter poskrbel tudi tekmovalni duh. A zadovoljen sem že, da sem del ekipe, dva dobra skoka pa bi bila idealna za lep zaključek dneva,” je poudaril Kos.

Žiga Jelar
Žiga Jelar (Foto: AP

Rezerve ima tudi Jelar, ki je imel težave pri doskoku, saj je s smučjo zarobil v sneg in pri tem začutil bolečino v kolenu. Čeprav je zaradi neposrečenega pristanka danes izgubil kar nekaj mest, pa ostaja samozavesten. “Skoki so bili že kar dobri, nekaj točk sem izgubil le zaradi doskoka. Cilj? Lahko sem iskren in povem, da na svetovnih prvenstvih šteje le medalja. Vem, da sem tega sposoben in na to bom startal.”

Zajc v dobri formi, Lanišek v skokih vse bolj uživa

Kot idealnega svojega nastopa ni ocenil niti Timi Zajc, četudi je končal na visokem tretjem mestu. “V kvalifikacijskem skoku sem naredil napako na mizi, a če sem tudi z napako pri vrhu, pomeni, da je forma dobra,” je zatrdil 22-letnik, ki je bil precej bolj zadovoljen s skokom v poskusni seriji, za katerega je dejal, da je bil tak, kot si ga je želel.

Anže Lanišek; FOTO: Guliverimage

Kandidaturo za odličje je z zmago v kvalifikacijah poleg Zajca vložil tudi Lanišek, a tretji skakalec zime dodaja, da je favoritov za odličje zares veliko, zato mu je najpomembneje, da v svojih skokih uživa. “Oba skoka – tako v kvalifikacijah kot v poskusni seriji – sta bila lepa. Tudi v primeru napake, ne želim komplicirati. Seveda ti dobri nastopi na treningih dajo določeno samozavest, a raje ne prehitevajmo dogodkov.”

Hrgota verjame, da njegovi varovanci ne čutijo bremena

“Pomembno je predvsem, da so skoki tako stabilni, kot so pri Anžetu in Timiju. Kar se tiče omenjene dvojice, morata le nadaljevati v tem ritmu. Tudi Žiga je bil soliden, treba je le preveriti, ali je z njegovim kolenom vse v redu,” pa je po zaključku kvalifikacij nastope slovenskih orlov ocenil glavni trener Robert Hrgota.

Izpostavil je, da morajo v ekipi ohraniti mirnost in samozavest ter ostati zbrani pri izvedbi. “Letos so fantje dokazali, da so dobri, zdaj morajo le nadaljevati s tem. Verjamem, da ne čutijo bremena zaradi domačega prvenstva, ampak čutijo zadovoljstvo in veselje, da nastopajo pod slovensko zastavo.”

Skakalci se bodo za prva odličja na nordijskem šampionatu pod Poncami pomerili v soboto, ko bo tekma na srednji napravi ob 17. uri.

Še pred tem bo že znana odločitev ženske ekipne tekme, ki se bo začela ob 12.15. Slovenijo bodo zastopale Nika Križnar, Ema Klinec, Nika Prevc in Maja Vtič.

SP v Planici, srednja skakalnica, moški, kvalifikacije:

Komentari

Vaš komentar