Mastnak in Košir obstala v osmini finala

Deskanje na snegu 19. Feb 20238:29
Žan Košir. Foto: Guliverimage

Slovenska deskarja Žan Košir in Tim Mastnak sta izpadla v osmini finala na tekmi paralelnega veleslaloma na svetovnem prvenstvu v gruzijskem Bakurianiju. Že po kvalifikacijah sta brez izločilnih bojev ostala Rok Marguč in edina slovenska predstavnica Gloria Kotnik. Svetovna prvaka sta postala Poljak Oskar Kwiatkowski in Japonka Tsubaki Miki.

Osemintridesetletni Tržičan Košir, svetovni podprvak v tej disciplini iz leta 2015 v Lachtalu, se je v osmini finala pomeril s Sangkjumom Kimom iz Južne Koreje ter v spodnjem delu rdeče proge storil napako in odstopil.

Svetovni podprvak iz Park Cityja 2019 in olimpijski podprvak iz lanskega Pekinga Mastnak pa se je dobro upiral Avstrijcu Benjaminu Karlu. Na koncu je na neugodni rdeči progi, od 16 parov v obeh konkurencah je na njej slavil le en deskar, 32-letni Celjan zaostal 13 stotink sekunde.

Košir bo na koncu zasedel 11., Mastnak pa 12. mesto. V kvalifikacijah je imel Tržičan deseti izid, Celjan pa enajstega. Rok Marguč, sicer svetovni prvak v paralelnem slalomu leta 2013, je tekmovanje sklenil na 19. mestu.

Zlata kolajna je pripadla 26-letnemu Pojaku Kwiatkowskemu. Ta je v finalu za 26 stotink sekunde ugnal Švicarja Daria Caviezela. Za oba je bila to sploh prva kolajna na svetovnih prvenstvih. Bron je po prav tako tesnem boju pripadel Avstrijcu Alexandru Payerju. Tudi 33-letnik je osvojil prvo kolajno na SP, v malem finalu je za pet stotink sekunde ugnal rojaka Benjamina Karla. Štiri leta starejši reprezentančni kolega je posledično ostal pri osmih kolajnah na svetovnih prvenstvih.

Smola za Glorio Kotnik

V finalni del se je uvrstilo po 16 najboljših, 33-letna Kotnik pa je ob vrnitvi na tekmovalne steze po poškodbi kolena za popoldanskim nastopom zaostala vsega 11 stotink sekunde. Kvalifikacije je sklenila na nesrečnem 17. mestu.

Velenjčanka je imela na modri progi sedmi čas, na rdeči pa 18., a z velikim zaostankom 2,76 sekunde za najhitrejšo na tej stezi.

Foto: Guliverimage

Svetovna prvakinja je postala Japonka Miki. Devetnajstletnica je za svojo prvo kolajno na SP izkoristila odstop Avstrijke Daniele Ulbing, sicer že najhitrejše iz kvalifikacij. Za 24-letno Avstrijko je to druga kolajna po letu 2017, ko je v Sierra Nevadi osvojila zlato v paralelnem slalomu.

Prav tako prvo kolajno na svetovnih prvenstvih je osvojila Poljakinja Aleksandra Krol, ki je v dvoboju za bron prepričljivo ugnala Italijanko Lucio Dalmasso.

Slovenija ostaja pri desetih kolajnah v alpskih deskarskih disciplinah. Svetovna prvaka sta v veleslalomu postala Rok Flander (2007) in Dejan Košir (2003), v slalomu pa Marguč (2013).

Po dnevu premora bo v Bakurianiju v torek na sporedu paralelni slalom, v sredo pa mešana ekipna tekma.

Izidi:

– moški:
1. Oskar Kwiatkowski (Pol)
2. Dario Caviezel (Švi)
3. Alexander Payer (Avt)
4. Benjamin Karl (Avt)
5. Maurizio Bormolini (Ita)
6. Andreas Prommegger (Avt)
7. Sangkyum Kim (JKo)
8. Gian Casanova (Švi)

11. Žan Košir (Slo)
12. Tim Mastnak (Slo)
19. Rok Marguč (Slo)

– ženske:
1. Tsubaki Miki (Jap)
2. Daniela Ulbing (Avt)
3. Aleksandra Krol (Pol)
4. Lucia Dalmasso (Ita)
5. Annamari Danča (Ukr)
6. Claudia Riegler (Avt)
7. Julie Zogg (Švi)
8. Sabine Schöffmann (Avt)

17. Gloria Kotnik (Slo)

Komentari

Vaš komentar