Lepo je v švedskem svetu, v slovenskem manj

Alpsko smučanje 22. Dec 202113:54 > 15:07 1 komentar
Sara Hector. Foto: Marco Trovati - AP Photo via Guliver

Švedinja Sara Hector je na drugem veleslalomu v Courchevelu premagala Mikaelo Shiffrin in se veselila druge zmage v karieri. Zelo skromen pa je bil tokrat slovenski izkupiček, saj je do točk prišla le Andreja Slokar (24.), medtem ko pa sta Meta Hrovat in Ana Bucik odstopili.

Ameriška zvezdnica Mikaela Shiffrin je morala prvič v tej sezoni priznati veleslalomski poraz. V tretjem poskusu. A tudi tokrat je bila blizu, pa čeprav je bila manj preprečljiva kot dan pred tem.

To je izkoristila Švedinja Sara Hector. Vodila je že po prvi vožnji, v drugo pa je odbila tudi napad Shiffrinove. Ohranila je 35 stotink sekunde prednosti. Za drugo zmago v karieri. Nanjo je čakala skoraj sedem let. Doslej edino je slavila decembra 2014 v Küthaiu na Tirolskem, tedaj še v konkurenci Anne Fenninger in Tine Maze. Tokrat se ji je ob Shiffrinovi na stopničkah pridružila še Italijanka Marta Bassino.

Hladna prha za Slovenke

Slovenski izkupiček je bil tokrat zelo skromen. Po solidni torkovi ekipni predstavi se je upanje na tekmovalni presežek tokrat razblinilo v finalu. Najprej je pred ciljno prelomnico odstopila Ana Bucik, ki je bila po prvi vožnji 24. Še boljše izhodišče je imela Meta Hrovat. Napadala je z desetega mesta, bila na dobro poti, da krepko popravi svoj položaj, a je takoj za drugim merjenjem vmesnega časa izgubila nadzor nad smučmi in odstopila.

Meta Hrovat: znova praznih rok. Foto: Mathias Mandl – Gepa Pictures via Guliver

Slovensko čast je tako reševala Andreja Slokar, ki se je še petič v karieri zavihtela med veleslalomske dobitnice točk. A tudi Primorka ni bila zadovoljna. Po prvem teku je bila namreč 20., v drugo pa je po kopici drobnih napak izgubila še štiri mesta.

“Tekmi v Courchevelu zame rezultatsko nista bili najbolj uspešni. Tudi moje smučanje ni bilo najboljše, sem pa, vsaj danes, tri od štirih sekcij prvega nastopa opravila solidno. Na žalost pa sem v strmini izgubila občutno preveč, kar me je tudi drago stalo. Res sem se trudila, a včeraj in danes res ni šlo. Ne vem, kaj naj drugega rečem. Težko mi je, a porazi so sestavni del športa,” je ob slovesu od Francije dejala Andreja Slokar.

Četrta Slovenka v konkurenci, Neja Dvornik, je nastop zaključila že po prvi vožnji. Od finala je bila tokrat na 39. mestu oddaljena 74 stotink sekunde.

Dekleta zdaj čaka božični oddih. Ženski del svetovnega pokala se bo namreč nadaljeval 28. in 29. decembra, ko bo Lienz gostil slalomsko-veleslalomski program.

Rezultati

1. Sara Hector (Šve)       2:13,03    
2. Mikaela Shiffrin (ZDA)    +0,35 
3. Marta Bassino (Ita)     +0,60 
4. Tessa Worley (Fra)       +0,68 
5. Petra Vlhova (Slk)       +1,24 
6. Maryna Gasienica-Daniel (Pol) +1,36 
7. Ramona Siebenhofer (Avt)    +1,54 
8. Ragnhild Mowinckel (Nor)    +1,64 
9. Stephanie Brunner (Avt)   +1,71 
10. Michelle Gisin (Švi)     +1,78 
...
24. Andreja Slokar (SLO)      +4,24

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje