Višnarjeve obetavno začela, nato hitro končala

Getty Images

Že 37. sezono svetovnega pokala v teku na smučeh v Ruki na Finskem je devetčlanska slovenska reprezentanca začela s točkami Katje Višnar na 1,4 km sprinterski preizkušnji v klasičnem koraku.

Zasnežena Ruka v Kuusamu je tekačem in tekačicam ob začetku sezone namenila še nakaj novozapadlega snega, ki je poskrbel za idilično zimsko kuliso na uvodu olimpijske sezone. Žal so že v kvalifikacijah prvega letošnjega sprinta izpadli Anamarija Lampič (32.), Alenka Čebašek (52.), Eva Urevc (73.), Nika Razinger (88.), Lea Einfalt (90.) ter tudi vsi trije fantje Miha Šimenc (80.), Janez Lampič (94.) in Miha Dolar (115.). V izločilne boje se je z četrtim časom kvalifikacij prebila Katja Višnar.

Stvari se v četrtfinalu niso čisto poklopile
Naša izkušena tekmovalka je nastopila v prvi četrtfinalni skupini ob boku dveh Belorusinj Anastasie Kirillove in Poline Seronosover, Švedinje Hanne Falk, Rusinje Julije Belorukove in Američanke Sadie Bjornsen. Skupina je bila vseskozi kar precej strnjena, precej taktičnega teka pe jim je odneslo dober čas, ki bi kakšni tekmovalki na mestih tri in štiri omogočil preboj v polfinale po času. Višnarjeva je po drugem vzponu, kjer je sicer imela dober oprijem, zasedala tretje mesto, na ciljni ravnini pa je nato še malce izgubila in morala priznati premoč Bjornsenovi, Belorukovi in Falkovi. Na četrtem mestu je žal ostala brez polfinalnega boja. “Dan se je začel res dobro, z zelo hitrimi kvalifikacijami, tudi smuči so bile perfektne. Videli pa smo, da je veliko ekip imelo težave s smučmi. Nekatere tekmovalke so imele preveč oprijema, nekatere premalo. Jaz sem imela super, perfektne smuči. V četrtfinalu mislim, da so mi fantje malce preveč namazali smuči. Že na vzponu sem videla, da imajo konkurentke hitrejše smuči. Nato sem na vzponu želela pridobiti dobro pozicijo, a na ravnini pred ciljem sem videla, da mi smuči ne stečejo in mi je kar malo škoda. Vidim, da forma je, sem močna, rezultat bi bil lahko precej boljši, če bi se vse poklopilo. Vedno se ne, a fantje se trudijo ravno tako kot jaz. Upam, da se že na naslednji tekmi stvari poklopijo,” je dogajanje v Ruki pokomentirala naša edina dobitnica točk.

Med dekleti je lansko zmago ubranila Švedinja Stina Nilsson, druga je bila Bjornsenova, tretja pa Belorukova. Med fanti je bil razred zase mladi Norvežan Johannes Hoesflot Klaebo, ki je dobil prav vse teke. Drugi je bil njegov rojak Paal Golberg, lanski zmagovalec, tretji pa Šved Calle Halfvarsson.

V soboto bo v Ruki na sporedu tekma na razdalji v klasični tehniki, dekleta se bodo merila na 10, fantje pa na 15 kilometrov. Na štartu bodo znova vsi slovenski predstavniki in predstavnice, tako kot v petkovih kvalifikacijah.