Lampičeva v Oberstdorf na skupno 29. mestu

Getty Images

Na tretji tekmi 12. Tour de Skija v švicarskem Lenzerheideju je Anamarija Lampič na 10 km preizkušnji v prosti tehniki v zasledovanju izgubila nekaj mest in je v skupnem seštevku pred dnevom počitka na 29. mestu.

Precej nerazumljiva odločitev organizatorjev Tour de Skija, da na novoletni dan prva v smučino stopijo dekleta, ki so včeraj tekmovala ob 15. uri in ne fantje, ki so tekmo imeli ob 10.30 uri, je botrovala temu, da je ženska karavana na letošnjem Touru imela manj kot 20 ur razlike med eno in drugo tekmo. Naša edina preostala tekmovalka na 12. Tour de Skiju, Anamarija Lampič si je pred današnjim zasledovanjem na 10 km v prosti tehniki želela le, da bi ohranila stik z večjo skupino in tako v dobrem položaju prišla na naslednjo postajo v Oberstdorf.

Tekma se za našo tekmovalko ni začela ravno po željah, saj je že v prvem kilometru izgubila 15 sekund v primerjavi z vodilnimi, na dobri polovici proge pa je z 21. mesta padla na 31., njen zaostanek pa se je z začetnih 2:15 minute povišal na 3:34 minute. Na začetku druge polovice preizkušnje je tekla še z Američanko in Norvežanko, nato pa so se razmerja znova malo spremenila. 2,4 km pred ciljem je še vedno zasedala 31. mesto z zaostankom 3:50, tokrat je tekla v manjši skupini štirih tekmovalk med 30. in 33. mestom. Dober kilometer pred ciljem je zaostanek narasel na več kot štiri minute, sledil pa je finiš v poskočnem koraku in končno 29. mesto z zaostankom 4:04,1 za zmagovalko.

V cilj je prva prišla vodilna na Touru, Ingvild Flugstad Östberg, ki je v primerjavi z drugouvrščeno rojakinjo Heidi Weng izgubila šest sekund, zaostanek tretje Američanke Jessice Diggins pa se je z 1:05 povečal na 1:16 minute oz. slabih 40 sekund za Wengovo. Skupen zaostanek Lampičeve pred selitvijo v Oberstdorf znaša 4:19 minute za vodilno tekmovalko Toura, Östbergovo, ki je tudi prevzela vodstvo v skupnem seštevku svetovnega pokala.

Najboljši čas današnjega zasledovanja je sicer imela Avstrijka Teresa Stadlober (26:20,6), ki je z 29. mesta napredovala na 12., Wengova je imela tretji, Östbergova četrti, Lampičeva (28:27,7) pa 46. čas med 61 nastopajočimi tekmovalkami.

V moški konkurenci svojih predstavnikov nimamo več, saj sta Miha Šimenc in Luka Prosen, podobno kot Vesna Fabjan, včeraj zaključila s Tourom in se odpravila na trening v domače okolje pred naslednjimi tekmami v sprintu, prihodnji konec tedna v nemškem Dresdnu.

Pred preostalo karavano na Tour de Skiju je jutri na sporedu prost dan in selitev v Nemčijo, kjer jih v sredo v Oberstdorfu najprej čaka sprint v klasični tehniki. (vir: sloski.si)