Fak leto 2018 začel s sedmim mestom

Getty Images

Prvo biatlonsko tekmo svetovnega pokala v letu 2018, sprint v nemškem Oberhofu je dobil Francoz Martin Fourcade pred dvema Norvežanoma, Jakov Fak je leto začel z novo uvrstitvijo med najboljšo deseterico.

Deževni Oberhof je na prvi preizkušnji leta 2018 po včerajšnji tekmi deklet danes pozdravil še najboljše biatlonce tega sveta, ki so se pomerili na četrtem sprintu olimpijske sezone. Kot prvi je od četverice Slovencev na 12.5 km progo krenil Klemen Bauer s številko 29, takoj za njim je s številko 31 štartal četrti najboljši sprinter sezone do zdaj, Jakov Fak. Bauer je na prvo streljanje prišel nekaj sekund hitreje, a je zgrešil prvi strel v leže, nato pa ostale štiri zadel, kar ga je obdržalo v igri za nove točke svetovnega pokala. Strelsko formo z lanskega leta je v novo prenesel Fak, ki je pokril vse tarče v streljanju leže, to pa ga je uvrstilo na 7. mesto z zaostankom 10 sekund za Tarjeiem Boejem. Hitro, le tri sekunde za Fakom je na prvo streljanje prišel četrti naš, Mitja Drinovec, ki je nato zgrešil en strel, kar ga je po streljanju leže uvrščalo za najboljšo petdeseterico. Miha Dovžan je prav tako zgrešil en strel, bil pa je za najboljšo sedemdeseterico.

Na drugem strelskem postanku je Bauer zgrešil zadnja dva strela in višja uvrstitev je bila preteklost. Fak je tudi v stoje nalogo opravil brez napake in kot eden redkih proti cilju odtekel brez zgrešenega strela. Imel je 25 sekund zaostanka na 6. mestu za prav tako brezhibnim Martinom Fourcadom. Ko je bila večina največjih favoritov že v cilju in se je zdelo, da bo na koncu drugi mlajši Boe, Johannes Thignes, tretji pa Burke, je vse strele s številko 58 pokril Norvežan Emil Hegle Svendsen, ki je po drugem streljanju zaostajal le 4,6 sekund za Fourcadom. Tretje mesto je po drugem streljanju sicer s 7 sekundami zaostanka zasedal Burke. Drinovec je v drugo znova zgrešil enkrat in to ga je porinilo na mesta tik med prvo petdeseterico. Dovžan je zgrešil trikrat, torej skupno štirikrat in jutrišnja zasledovalna tekma je bila hitro tudi preteklost.

Na cilju je Fourcade prevzel vodstvo s številko 18 in tam je vztrajal vse do konca in tako vpisal tretjo letošnjo zmago. Za zmago je Francoz sicer trepetal do številke 58, a Svendsen na koncu ni prišel do zmage, ampak do drugega mesta z zaostankom 8 sekund, kot tretji je končal mlajši Boe z zaostankom 10 sekund, kljub temu da je na prvem streljanju dva strela poslal mimo. Fak je po decembrski bolezni danes prišel na super 7. mesto z zaostankom slabih 48 sekund za zmagovalcem iz Francije. S tem je izenačil drugo najboljšo uvrstitev v Oberhofu, ko je bil v sezoni 2014/15 na tekmi s skupinskim startom prav tako 7., najboljši pa je bil na tem prizorišču v sezoni 2011/12, četrti na tekmi s skupinskim startom.

Točki je znova pri repu uspel ujeti Bauer z 39. mestom, žal pa je izven šestdeseterice na koncu zdrsnil tudi Drinovec, ki je na začetku tekel ob boku starejšega Boeja, na koncu pa je zasedel 62. mesto. Dovžan je prvo tekmo v letu 2018 končal na 85. mestu. (vir: sloski.si)