Fak se je odpovedal nošenju zastave

Getty Images

Biatlonec Jakov Fak se je zaradi "uničujočih komentarjev" odpovedal kandidaturi zastavonoše na olimpijskih igrah v Pjongčangu, so sporočili iz Olimpijskega komiteja Slovenije.

Olimpijski komite Slovenije se je v sodelovanju z Valom 202 zastavonošo na prihajočih olimpijskih igrah v Pjongčangu odločil izbrati interaktivno in predlagal tri kandidate: smučarsko tekačico Vesno Fabjan, hokejista Mitjo Robarja in biatlonca Jakova Faka. Zaradi odziva javnosti, se je zadnji odločil odpovedati kandidaturi, so sporočili iz OKS.

Vodstvo Olimpijskega komiteja Slovenije – Združenja športnih zvez z veliko zaskrbljenostjo in ogorčenjem spremlja odzive športne javnosti in nekaterih slovenskih medijev glede kandidature Jakova Faka. Športnik od glave do peta, Človek z ogromno moralno integriteto, z briljantnimi športnimi uspehi in vzornim obnašanjem na in izven športnih terenov, zgled za številne mlade športnike je, tako kot Vesna Fabjan in Mitja Robar, z veliko častjo sprejel ponudbo Olimpijskega komiteja Slovenije. Pravi ljubitelji športa in pozitivno naravnani Slovenci si niti v sanjah nismo predstavljali takšnega števila uničujočih komentarjev kot jih je bil v preteklih dneh deležen biatlonski superšampion. Zaradi vsega tega je športnik, ki bo na olimpijskih igrah v Pjongčangu tekmoval v olimpijskem dresu Slovenije, odstopil od kandidature za nosilca slovenske zastave,” so ob tem zapisali na spletni strani komiteja in še dodali: “Ob tem želimo izrecno poudariti, da v športu nismo nikoli dovolili, da bi se preštevali in ločevali. Šport združuje. Tej ideji bomo na Olimpijskem komiteju Slovenije sledili tudi v prihodnje in Jakovu Faku še naprej nudili vso podporo. Prepričani smo, da je bo deležen od celotne, dobro misleče športne javnosti.”

Kdo bo na odprtju olimpijskih iger nosil slovensko zastavo, bodo določili spletni uporabniki družbenega omrežja Facebook z glasovanjem med FB live prenosom, 29. januarja med 17:00 in 18:00.