Lampičeva z osmim mestom ujela deseterico

Getty Images

Na predzadnji etapi letošnjega Tour de Skija je Anamarija Lampič na 10 km razdalji v klasični preizkušnji zasedla odlično 8. mesto.

Po dnevu premora se je danes nadaljevala izjemno naporna tekaška novoletna turneja. Karavana se je iz zasneženega Oberstdorfa preselila nazaj v Italijo, v Val di Fiemme, kjer se bo Tour de ski jutri zaključil z vzponom na Alpe Čermis. Anamarija Lampič in Alenka Čebašek sta bili pred današnjo etapo na skupno 13. in 16. mestu, saj se poslovila še Avstrijka Teresa Stadlober, sicer devetouvrščena. Danes je bila na sporedu še druga preizkušnja v klasičnem koraku s skupinskim štartom na 10 km.

Tokratna preizkušnja je potekala povsem drugače kot četrta etapa v Oberstdorfu. Pričakovano je bila hitrejša od naše dvojice Lampičeva. V prvem krogu sta sicer obe še tekli v skupini, nato pa so se počasi začele delati razlike med tekmovalkami. Ob koncu drugega kroga se je odlepilo sedem tekmovalk, Lampičeva je tekla v večji skupini na 11. mestu z zaostankom 20 sekund, Čebaškova pa na začelju, na 28. mestu z zaostankom 49 sekund.

Odličen zaključek za 8. mesto
Ob koncu tretjega kroga si je vodilna Ingvild Flugstad Östberg pritekla 8 sekund naskoka pred zasledovalkami, Lampičeva je še vedno tekla v večji skupini na 12. mestu z zaostankom minute in 13 sekund. Čebaškova je osamljena tekla na 28. mestu, zaostajala pa je že dobro minuto za Lampičevo. V cilju je Östbergova imela deset sekund prednosti pred Natalijo Neprijajevo, tretja je bila še ena Rusinja, Anastasija Sedova. Sijajen zaključek je znova uspel Lampičevi, ki je v cilj prišla na izvrstnem 8. mestu z zaostankom minute in 36 sekund. Čebaškova je med 30 tekmovalkami ostala na 28. mestu, zaostaa pa je 3 minute in 33 sekund za zmagovalko.

V skupnem seštevku je Lampičeva napredovala na visoko 10. mesto z zaostankom 7:20 minut za vodilno Östbergovo, ki ima novo priložnost, da v tretjem poizkusu le osvoji Tour de Ski. Pred Neprijajevo ima 53 sekund naskoka, tretjeuvrščena Krista Parmakoski zaostaja že dobri dve minuti. Čebaškova je padla na 24. mestu z zaostankom devetih minut in pol. Rezultat naše najboljše tekmovalke v skupnem seštevku je zares odličen, pred njo so le tekmovalke iz Norveške, Finske, Rusije in ZDA.

Lampičeva presrečna po rezultatu kariere na razdalji
Po današnji tekmi je Lampičeva, ki tako visoko na razdalji še ni bila nikoli, povedala: “Danes je bilo težko tekmovati po toliko dnevih tekmovanja. Vse punce smo že utrjene, vsi tudi vemo, da je ta progra v Val di Fiemmeju ena izmed težjih. Res sem se borila od štarta do cilja. Rekla sem, da moram iti do konca. To osmo mesto je res super rezultat! Sploh še nisem dojela, da je to moj najboljši rezultat na razdalji. Zelo sem vesela! Smuči so bile danes super, moram pohvaliti servis. Smuči so bile res na limitu tako z oprijemom kot s hitrostjo, fantje so se res dobro potrudili. Res sem zelo vesela.” Jutri se bo prvič v karieri podala na Alp Čermis, progo si je ogledala do vzpona, kaj jo potem čaka tam, bo presenečenje: “Pred mano je kar velika razlika. Mislim, da bo kar napeto, saj so za mano tekmovalke tesno skupaj. Če bo le možnost, bom kakšno tekmovalko počakala (o. p. odvisno tudi od časovnega vala, kdaj bodo preostale tekmovalke štartale, kar bo znano danes zvečer) in z njo šla na vzpon. Ko bom enkrat prišla do tja, pa bo odvisno samo še to, koliko moči bo ostalo in takrat se bom le še borila do konca, do zadnjega metra.” Zagotovo pa ji bo ob podpori navijačev in družinskih članov, ki so v Italijo prispeli že danes, malce lažje kot sicer.

Današnji nastop se žal po željah ni izšel drugi naši predstavnici, Čebaškovi: “Danes je bila res zelo težka tekma. Tudi klasika mi ne leži, utrujena sem že in to se je pokazalo tudi na tekmi. Rekla sem, da bo potrebno preživeti to etapo, kar sem jo, a bolj slabo. Žal mi je, ker sem res zapravila dobro izhodišče. Danes sem kar dosti izgubila. Jutri bom skušala teči po najboljših močeh. Danes sem skušala dati vse od sebe, rezultat pa je, kakršen je.”

Glavni trener naše ekipe, Nejc Brodar, je danes lahko samo še čestital Lampičevi, žal pa mu je bilo izgubljenega časa Čebaškova: “Vse čestitke in pohvale Ani za današnji nastop. To je tudi najboljši nastop na razdalji v tej sezoni. Vemo, da je Ani klasična tehnika ljubša in ob dobrih smučeh, ki so jih danes znova pripravili serviserji, je pokazala, da sodi v sam vrh kar se klasične tehnike tiče. Samo pohvale! Mi je pa žal Alenke. Zaostanek je bil kar velik, nekoliko je pokvarila skupno uvrstitev in jutri jo čaka kar naporna tekma, če želimo obe tekmovalki, kar je bil moj cilj, pripeljati med najboljšo dvajseterico. Zaostanek je dokaj velik, a mislim, da ob dobri regeneraciji in še eni dobri pripavi smuči se tudi pri Alenki to lahko stori. Ana mora zadržati to pozicijo, možnosti so lepe. Če konča Tour na 10. mestu, je to vrhunski rezultat.”

V moški konkurenci je prednost na vrhu z novo zmago še malce povečal Johannes Hösflot Kläbo. Jutri je na sporedu še zaključni vzpon na Alp Čermis, na katerega bosta prvič tekli tudi naši tekmovalki. (vir: sloski.si)