Žan Košir v Pjongčangu na najvišji stopnički!

Žan Košir
www.alesfevzer.com

Deskarji in deskarke alpskega sloga so se vrnili na prizorišče lanskih olimpijskih iger. Pyeongchang oziroma Phoenix Park v Južni Koreji je gostil preizkušnji svetovnega pokala v paralelnem veleslalomu. Žan Košir je z izjemnimi predstavami prišel do svoje pete zmage v karieri.

Ob 2. uri ponoči po našem času so se začele kvalifikacijske vožnje, slovenska ekipa pa je svojo nalogo opravila z odliko. Gloria Kotnik je postavila osmi čas voženj, še bolje pa je šlo Žanu Koširju in Timu Mastnaku, ki sta v izločilne boje napredovala z drugim oziroma petim časom.

V osmini finala se je Gloria pomerila s predstavnico Poljske, Aleksandro Krol in jo ugnala za 17 stotink sekunde, že v naslednjem krogu pa je naletela na precej zahtevnejšo nasprotnico. To je bila olimpijska prvakinja, Čehinja Ester Ledecka, ki se je izkazala za pretrd oreh za našo deskarko. Mastnak se je v osmini finala spopadel z Aaronom Marchom iz Italije. Dvoboj je bil tesen, na koncu pa je Slovenec ciljno črto prečkal le 20 stotink sekunde za tekmecem in tako sklenil prvi dan tekmovanja.

Košir je blestel vse od prve do zadnje vožnje. Najprej je premagal Poljaka Oskarja Kwiatkowskega, v četrtfinalu je padel Itallijan Edwin Coratti, nato pa je sledil spopad z Avstrijcem Andreasom Prommeggerjem. Druga polfinalna vožnja ne bi mogla biti bolj tesna, saj sta deskarja ciljno črto prečkala istočasno, napredoval pa je naš tekmovalec, saj je imel boljši čas kvalifikacij.

Ledecka je po boju za prvo mesto z Nemko Selino Joerg izšla kot zmagovalka, Prommegger je v malem finalu nato ugnal Marcha, na kar je sledila zadnja vožnja dneva. Košir je imel na startu ob sebi Lukasa Matthiesa, še enega severnega soseda. Z izjemno predstavo je vodil od prvega do zadnjega metra in ugnal tudi njega ter se tako veselil prve zmage po skoraj štirih letih.

Žan je na najvišji stopnički nazadnje stal marca 2015 v Japonski Asahikawi, danes pa se je tja povzpel petič v karieri. Izjemen ekipni uspeh sta dopolnila Gloria s šestim in Tim z desetim mestom, že jutri pa se bodo vsi trije podali v lov za novimi uspehi, saj je na sporedu še en paralelni veleslalom.