Izjemni Fak četrti, naslov za Fourcada

Zimski športi - ostalo 20. Feb 20209:23 > 9:26
Getty Images

Jakov Fak je na svetovnem prvenstvu v Anterselvi na zahtevni 20-kilometrski individualni tekmi za 8 sekund zgrešil novo medaljo na svetovnem prvenstvu in končal na odličnem, a nehvaležnem četrtem mestu. Novega naslova v svoji bogati karieri se je razveselil Martin Fourcade.

V tokrat oblačni Anterselvi so bile razmere na strelišču zelo zahtevne in le največji mojstri biatlona so danes streljali zanesljivo. Odlično se je znašel tudi slovenski specialist za individualne preizkušnje Jakov Fak, ki je zadel 19 strelov od 20, kar je bil danes odličen rezultat. Žal mu je v zadnjem krogu zmanjkalo malo moči in Jakov je tekmo končal na izvrstnem četrtem mestu, ki pa ima malce grenkega priokusa. Fak je izjemno hitro začel tekmo, saj je po prvem krogu imel le 7 sekund zaostanka in imel peti najhitrejši čas po prvem strelskem nastopu.

Tudi nadaljeval je hitro v smučini, žal pa na svojem prvem strelskem postanku stoje zgrešil svoj edini strel danes in tako dobil minuto pribitka. Po polovici opravljenega dela, je bil na 10. mestu. Sledila sta še dva strelska postanka, Fak pa je bil na obeh zeli zanesljiv. V njegovih očeh se je videla velika želja in motivacija, streljal je v ritmu, zadnji dvajseti strel pa je za trenutek odložil. Vseeno se je zbral in ga je zadel. Ker je danes nosil stevilko 23 je ob vstopu v zadnji krog prevzel vodstvo, pred tedaj vodilnim Dominikom Landertingerjem pa je imel 17.4 sekunde prednosti. Avstijec, ki je prav tako zgrešil en strel, je v zadnjem krogu močno stopil na plin in postavil daleč najhitrejši čas v zadnjem krogu, Jakovu pa je malce zmanjkalo moči. Sicer je še vedno tekel v visokem ritmu, imel 17. čas zadnjega kroga, a Landertinger je bil premočan. Ob prihodu v cilj je zasedel drugo mesto z osmimi sekundami zaostanka za Landertingerjem in nestrpno čakanje za morebiten veliki uspeh se je začelo. Na progi sta bila le še dva tekmovalca, ki sta bila po dotedanjih vmesnih časih hitrejša od našega šampiona in Jakov je vedel, da bo moral čakati na napako Martina Fourcada ali Johannesa Thingnesa Boeja, za morebitno novo medaljo. Oba biatlonca sta sicer na zadnjem strelskem postanku naredila eno napako, a sta to popravila s hitrim tekom. Za Fourcada je bila to sploh edina napaka danes in je tako zmagal, Boe pa si je z izjemnim tekom in dvema zgrešenima streloma priboril srebro, na tretjem mestu pa je končal Avstrijec Landertinger. “Nisem v celoti zadovoljen, saj nisem zadel vseh strelov. Ampak boril sem se tako na strelišču kot na progi. Bilo je težko, žal pa sem veliko izgubil v sklepnem delu. To je zadoščalo za dober izid, ne pa za odličnega,” je za RTVSLO po tekmi povedal Fak.

Znova je danes dobro nastopil tudi naš drugi izkušeni tekmovalec Klemen Bauer, ki se je s 33. mestom vrnil med dobitnike točk za svetovni pokal. Bauer je s štirimi zgrešenimi streli za zmagovalcem zaostal 5:17.7. Malce manj natančen kot ponavadi je bil danes Rok Tršan, ki je imel tudi težke razmere in je tokrat zgrešil tri strele in bil 52., Miha Dovžan pa je s štirimi zgrešenimi streli zasedel 64. mesto.

Jakov je naredil odličen razultat, žal je nehvaležna primerjava, ker se ga v zadnjem krogu primerja le z Landertingerjem, ki je odtekel daleč najhitrejši čas v zadnjem krogu. Jakov je imel še vedno 19 čas zadnjega kroga, le 3 sekunde počasneje od Boeja, tako da res ne bi rad videl, da bi se sedaj govorilo o tem, da je Jakovu zmanjkalo moči. Najprej naj si vsi pregledajo natančne rezultate in potem sodijo, tukaj ne gre Jakovu prav nič očitati. Jakov je naredil dobro dirko, a trije so bili še boljši. Za Klemena je škoda tistih dveh zgrešenih stoje, saj je zadnje čase tudi stoje dobro zadeval na treningih. Želeli smo si, da bi šel danes skozi s tremi zgrešenimi streli, kar bi pomenilo nekje okoli 20 mesta, s tem pa bil zadovoljen on in mi. Vseeno točke so točke, še posebno na dolgi razdalji z veliko streljanja je to zanj zelo pomembno. Za Roka pa škoda, da je na zadnje streljanje prišel v tistem snežnem metežu. Vidljivost je bila slaba in težko je bilo zadeti. Nasplošno danes od številke 60 naprej ni nihče naredil dobrega rezultata, ker je začel padati sneg. Z dvema zgrešenima streloma na zadnjem si je sicer zapravil tekmo s skupinskim startom, ampak tako to je v biatlonu, takšni kot so pogoji na strelišču, v takih moraš streljati, pri nas ni nobenih dodatkov, kot v katerih drugih športih,” je tekmo ocenil trener Uroš Velepec.