35-letni Bailey zmagal na biatlonu v Hochfilznu

Getty Image

Američan Lowell Bailey je na svetovnem prvenstvu v biatlonu v Hochfilznu brez zgrešenega strela s prednostjo 3,3 sekunde osvojil zlato medaljo na najdaljši preizkušnji na 20 km pred Čehom Ondrejem Moravcem. Bron je osvojil branilec naslova iz Osla Francoz Martin Fourcade.

Getty Image

Prvi se je med tremi slovenskimi tekmovalci na najdaljšo biatlonsko preizkušnjo podal najbolj izkušeni Klemen Bauer, ki je s 16. mestom na zasledovalni tekmi potrdil, da je v dobri formi. Toda vseh sanj po visoki uvrstitvi tudi na današnji tekmi je bilo konec že po prvem strelskem nastopu, saj je pustil tri nepokrite tarče. V nadaljevanju preizkušnje se mu je roka zatresla še štirikrat, kar mu je prineslo 9:56,7 minute zaostanka in 88. mesto.

Bolj natančen je bil na strelišču Miha Dovžan, ki je s tremi zgrešenimi streli in zaostankom 5:04,7 minute tekmo končal na 50. mestu, Lenart Oblak pa je na strelišču zgrešil štirikrat in bil z 9:17,9 minute 82.

Getty Image

V ne ravno idealnih vremenskih razmerah so brez zgrešenega strela svoj nastop končali le trije tekmovalci, dva Čeha in Američan. Moravec je bil s številko 51 dolgo v vodstvu, prvo posamično zlato medaljo na svetovnih prvenstvih – do Hochfilzna je imel srebrno in dve bronasti medalji, leta 2015 v Kontiolahtiju pa je bil prvi s češko mešano štafeto – pa mu je s številko 100 prevzel presenečenje dneva Bailey.

Američan, ki bo julija letos star 36 let, je tako kot tri leta mlajši Moravec na strelišču zadel vseh 20 strelov, v teku pa je bil malenkost hitrejši in s prvo zmago na biatlonskih tekmah najvišjega razreda prišel do zlate medalje. Do zdaj je v 15 letih, kolikor časa nastopa na tekmah svetovnega pokala, na stopničkah za zmagovalce stal le v Kontiolahtiju, kjer je bil tretji na sprinterski tekmi.