Sto kilometrov na uro … na drsalkah

VIDEO 18. Mar 20229:51 > 10:00
Foto: Zajem zaslona

Kjeldu Nuisu, trikratnemu olimpijskemu prvaku v hitrostnem drsanju, je uspel prav poseben dosežek. Podrl je hitrostni rekord in kot prvi drsalec presegel 100 kilometrov na uro.

Nizozemec Kjeld Nuis je februarja znova postal olimpijski prvak. V Pekingu je osvojil zlato kolajno na razdalji 1500 metrov. Iz dvorane se je preselil na zamrznjeno norveško jezero, kjer se je na trikilometrski “progi” v zgodovino vpisal še kot prvi drsalec, ki je presegel magično mejo 100 kilometrov na uro. Natančneje, drsal je celo s hitrostjo 103 km/h.

Nuis je drsal za avtomobil, ki ga je vozil ameriški dirkač Seth Quintero. Ta je za seboj vlekel zaščito proti vetru, ki je Nizozemcu omogočala drsanje brez faktorja zračnega upora. Tako je podrl svoj prejšnji rekord iz leta 2018, ko se je zaustavil pri hitrosti 93 kilometrih na uro.

“Drsal sem do svetovnega rekorda, kar 103 kilometre na uro! Štiri leta nazaj mi ni uspelo. Razlika 10 kilometrov na uro se zdi malo, a preskok je izjemno težko narediti. Dobesedno sem letel po ledu. Občutek je neverjeten. Ko sem slišal, da drsam 92 kilometrov na uro, sem pospešil in sprintal na polno,” je po ekstremnem dosežku povedal 32-letnik.

Komentari

Vaš komentar