OI v Pekingu: še nikdar manjša razlika med spoloma

Zimski športi 22. Dec 202118:32 > 18:34 0 komentarjev
Getty Images

Bližajo se 24. zimske olimpijske igre, ki jih februarja gosti Peking, Mednarodni olimpijski komite pa sporoča, da se že enajstič zapored delež moških in žensk približuje izravnavi na polovico. Na prihajajočem prazniku športa bo sodelovalo 52.75 odstotka moških in 47,25 odstotka deklet.

Za ilustracijo – v primerjavi z olimpijskimi igrami v Lake Placidu leta 1980 se je delež olimpijk povečal štirikratno.

Prve zimske olimpijske igre so potekale leta 1924 v francoskem Chamonixu, takrat je ženski spol lahko nastopil zgolj v enem športu. Preizkusile so se v umetnostnem drsanju (mešani pari in posamezno). Takrat je bil odstotkovni razkorak med spoloma kar 81,3 odstotka.

David Ramos/Getty Images

Lepi obeti za Norvežane

Raziskovalna agencija Gracenote, ki se ukvarja z obdelavo statističnih podatkov in je razkrila zgoraj navedeno razliko med moškimi in dekleti, navaja še to, da bo čez dva meseca na igrah v Pekingu največ kolajn osvojila Norveška (45). Ta nordijska država je bila najbolj uspešna tudi na igrah v Pjongčangu leta 2018.

ZOI v Pekingu se s prvimi tekmovalnimi boji začno 4. februarja, trajale bodo 16 dni. Kitajska prestolnica bo tako postala prvo mesto, ki se lahko pohvali z organizacijo tako poletnih kot zimskih OI.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!