Zoranu Zupančiču vrata bolj priprta kot odprta

Smučarski skoki 29. Mar 202217:222 komentarja
Gorazd Pogorelčnik (Foto: Guliverimage)

Za slovenskimi smučarskimi skakalci in skakalkami je ena najuspešnejših sezon doslej ugotavlja vodja panoge pri Smučarski zvezi Slovenije (SZS) Gorazd Pogorelčnik, ki ga v naslednjih dnevih in tednih čaka še kar nekaj dela. Med drugim mora razrešiti tudi vprašanje glavnega trenerja pri ženski reprezentanci, potem ko se je od položaja v začetku meseca poslovil Zoran Zupančič.

Štiri medalje na olimpijskih igrah in dve na svetovnem prvenstvu v poletih, obenem pa še cela kopica uvrstitev na zmagovalni oder v svetovnem pokalu. Gorazd Pogorelčnik ima po uspešni sezoni naših smučartskih skakalcevnemalo razlogov za veselje. Zadovoljstva vodja panoge ni skrival niti po zaključku preizkušenj v Planici, kjer so pretekli konec tedna z dolgimi poleti navduševali slovenski orli.

“Planica je bila češnja na torti cele sezone. Še toliko bolj, ker so dekleta že od začetka stala na zmagovalnem odru. Fantje so uspehe začeli nizati nekoliko kasneje, z zmago Anžeta Laniška v Lahtiju. Sezone tako po rezultatski kot organizacijski plati ne moremo oceniti drugače kot za zelo uspešno,« zadovoljstva ni skrival Pogorelčnik.

Zaradi ene ekipe ne morejo podirati sistema

A navkljub izjemnim dosežkom tekmovalcev vodstvo smučarskih skokov na SZS povsem brez skrbi vendarle ni. Po zadnji tekmi letošnje zime in trojni zmagi Slovenk v Oberhofu v Nemčiji se je od položaja glavnega trenerja ženske ekipe namreč poslovil Zoran Zupančič, nezadovoljen s prenizkim proračun in neenakopravno obravnavanje ženskih in moških smučarskih skokov.

Zoran Zupančič
Zoran Zupančič (Foto: Sportklub)

Tvorec skakalnih uspehov sicer pravi, da možnosti vrnitve še ni odpisal, kar je potrdil tudi Pogorelčnik, ki pa dodaja: “Nič še ni dokončnega, a kar se tiče tega dogovora, so vrata bolj priprta kot odprta. Ravno tako kot z moško ekipo ekipo, se bomo morali usesti tudi s stroko ženske ekipe in tekmovalkami samimi, nato pa pridobiti mnenje in se na osnovi tega odločati naprej.”

A kot poudarja Pogorelčnik, morajo na SZS gledati tudi na prihodnost in zaščiti sistem, ki je pripeljal do vrhunskih dosežkov. “Zaradi ene ekipe ne moremo podirati sistema v ozadju. Gledati moramo za danes, jutri, pojutrišnjem, za deset let naprej. Ne moremo gledati na to, da bo ena ekipa danes funkcionirala, čez deset let pa ženske ekipe v smučarskih skokih več ne bo,” je zatrdil vodja panoge in potrdil, da se je na relaciji SZS – Zupančič med drugim zataknilo tudi pri financah.

Morebitni naslednik znan že v prihodnjih tednih

“To je eden od razlogov, predvsem pa gre za kup stvari, ki so se trenerju Zoranu v zadnjem letu dni nabrale. Tu je veliko nezadovoljstva z organizacijskega vidika. Občutek ima, da so ženski skoki še vedno podcenjeni. Sam pravim, da se je svetovni pokal za ženske pričel v sezoni 2011/12, medtem ko moški skoki obstajajo več kot 150 let, njihov svetovni svetovni pokal pa od leta 1979. Napredka, do katerega je prišlo v ženskih skokih v tako kratkem obdobju, si sam in še marsikdo drug pred leti ni predstavljal,” je povedal Pogorelčnik.

sloski.si

Kot morebitnega naslednika Zupančiča se v skakalnih krogih že omenja nekdanjega glavnega trenerja moške reprezentance Gorana Janusa, česar pa Pogorelčnik ni ne zanikal in ne potrdil.

“V tem trenutku težko karkoli rečem. Se bomo pa o tem pogovarjali v naslednjih dneh in tednih. V roku treh tednov bo zagotovo to vprašanje rešeno, saj se morajo tekmovalke takrat začeti pripravljati na naslednjo sezono, ko gostimo tudi svetovno nordijsko prvenstvo, na katerem želimo ekipo ohraniti na tako visokem rezultatski ravni kot letos,” je še sklenil Pogorelčnik.

Komentari

Vaš komentar