Boljši brez njega: nihče ne želi zvezdnika lige NBA

Košarka 14. Dec 202317:44 0 komentarjev
Zach Lavine Chicago Bulls v luknji
Foto: Profimedia

Chicago Bulls so se znašli sredi nove povsem ponesrečene sezone. Slovita franšiza lige NBA, ki jo je v prejšnjem tisočletju na svetovni zemljevid postavil legendarni Michael Jordan, je že vrsto let daleč od nekdanje slave.

Šestkratni prvaki najmočnejše košarkarske lige na svetu so zadnjo strahospoštovanja vredno moštvo sestavili pred dobrim desetletjem, ko je v rdečem dresu blestel organizator igre Derrick Rose. Z njim so zadnji konferenčni naslov osvojili v sezoni 2011/12. Vse je šlo navzdol v končnici 2012, ko si je prvi zvezdnik ekipe strgal kolensko vez v kolenu. Od takrat se Chicago kljub številnim poskusom ni več pobral. Pomagala ni niti menjava športnega direktorja.

Na naboru lige NBA vse od leta 2011, ko so s 30. izborom ujeli Jimmyja Butlerja, Biki niso dodali in zadržali zavidanja vrednega košarkarja, čeprav so predvsem v zadnjih letih po zaslugi slabih izidov izbirali v zgornjem delu. Morda edina izjema je 7. izbor z nabora 2019, Coby White, ki mu letos uspeva preboj, a tudi ali predvsem po zaslugi velikega padca prvega zvezdnika Zacha LaVina.

Podarili Markkanena

Chicago je v želji po sestavi konkurenčnega moštva že leta 2017 atletsko nadarjenega branilca pripeljal iz Minnesote, a ob tem ostal brez Butlerja, ki je imel do danes precej uspešnejšo kariero. Hkrati so na naboru pridobili odličnega Laurija Markkanena, ki pa je zablestel šele po odhodu iz Chicaga leta 2021. Vodilni možje se lahko danes tolčejo po glavi.

Lauri Markkanen je eksplodiral šele po odhodu iz Chicaga; foto: Guliverimage.

Istega leta so Biki v vetrovno mesto pripeljali Nikolo Vučevića, ki se v Orlandu ni izkazal kot košarkar, ki bi pozitivno vplival na uspeh moštva. Ob tem je Chicago v zameno na Florido poslal dva izbora v prvem krogu in Wendella Carterja, ki so ga leta 2018 izbrali s 7. izborom. Orlando je trenutno tretja ekipa vzhodne konference (16-7), medtem ko je Chicago, ki naj bi vlekel “zmagovalne” poteze, z izkupičkom 9-16 zunaj mest, ki vodijo v dodatne kvalifikacije za končnico.

LaVine ne zanima nikogar

LaVine je resda dvakrat zaigral na tekmi vseh zvezd, a njegov največji karierni dosežek ostaja dvakratna zmaga na nepomembnem tekmovanju v zabijanju, takrat še v dresu Volkov. Tam je, roko na srce, res blestel, njegova zabijanja pa veljajo za ena najboljših v zgodovini te prestižne preizkušnje, a to se seveda v stolpcu zmag ne odraža. Njegov prihod v vetrovno mesto namreč rezultatske krivulje ni obrnil navzgor. Nasprotno, v šestih sezonah so Biki petkrat ostali brez končnice, štirikrat se na Vzhodu niso uvrstili višje od 11. mesta in na skupno 465 tekmah vpisali 277 porazov.

LaVine uradno ne igra zaradi poškodbe noge. Foto: Profimedia

Letos so sezono začeli s poraznim izkupičkom 5-14. Takrat je v garderobi počilo med LaVinom in trenerjem Billyjem Donovanom. 28-letni zvezdnik, ki ima to sezono povprečje 21 točk, 4,9 skoka in 3,4 asistence, je pristal na hladnem, moštvo pa je brez njega na naslednjih šestih tekmah iztržilo štiri zmage. White je v tem obdobju zablestel v vsem sijaju in v povprečju vpisal kar 26,2 točki, 5,3 skoka in 6 asistenc. Trenutno ni razloga, da bi se Zach vrnil v moštvo.

Chicago je LaVina postavil v izložbeno okno, a naj širom lige zanj ne bi bilo prav nič zanimanja, poročajo v ZDA. Nič nenavadnega, ko pa ima ob negativnem doprinosu na parketu še megalomansko pogodbo, ki mu bo do konca sezone 2026/27 navrgla vrtoglavih 178 milijona dolarjev, oziroma krepko čez 40 milijonov na leto.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!