Luka Dončić v rdečih številkah

Košarka 14. Dec 202311:57 0 komentarjev
Luka Dončić
Luka Dončić. Foto: Profimedia

Čudežna podaja Luke Dončića s tekme proti LA Lakers kot hit sezone še vedno kroži po svetovnem spletu. Ob izjemnem igralskem nizu slovenskega zvezdnika pa v oči bode veliko število igralnih minut, ki ob njegovem slogu igre in tekmečevih agresivnih obrambah ne vplivajo prav blagodejno na več drobnih poškodb.

“Veseli, da smo letos obogatili igralski kader, tako da Dončiću ne bo treba igrati po 40 minut,” je septembra, ko se je ob začetku priprav na novo sezono veliko govorilo in pisalo o drobnih poškodbah Luke Dončića, razglabljal trener Dallasa Jason Kidd. Tri mesece pozneje njegove besede zvenijo dokaj ironično. Ljubljanski zvezdnik namreč ni še nikoli v svoji karieri na parketu prebil toliko minut kot prav v tekoči sezoni.

S povprečjem 36,6 minute na dvaindvajsetih tekmah (le peterica v ligi je igrala več) je Luka Magic še nekoliko dvignil lanskoletno povprečje. Še posebej izrazit pa je manko minut na klopi za rezervne igralce v zadnjih treh tednih, ko imajo v Dallasu zaradi številnih zdravstvenih težav močno okrnjeno igralsko zasedbo. Le v mesecu decembru, v katerem je nastopil na petih tekmah, je Dončić na parketu v povprečju prebil več kot 41 minut. Ob tem je bil kajpak prvi strelec (35,2 točke), skakalec (9 skokov) in asistent (12,4 asistence) moštva, ki je nanizalo štiri zaporedne zmage in jih ima skupno zdaj na svojem računu že 15, izkupiček pa je več kot 65-odstoten.

Povečana minutaža ima svojo ceno. Telo se odziva na igro v rdečih številkah. Pred več tekmami se je Dončić na seznamu znašel s priponko ”vprašljiv”. Izpustil je resda le eno tekmo, pa še tedaj ne zaradi poškodbe, temveč na račun rojstva hčerke. Vseeno pa skorajda ne mine javni nastop, med katerim ne bi omenil stalnih bolečin, pa čeprav je več kot očitno, da je v novo tekmovalno obdobje vstopil v precej boljši telesni formi, kar je predvsem posledica kontinuirnega dela z osebnim trenerjem Ažetom Mačkom.


Ob vseh novih udarcih se zdi, da je bolečina v stegenski mišici, ki mu je težave povzročala tudi med reprezentančnim poletjem, že skoraj pozabljena. Zdaj ima največ težav s hrbtom in kolenom. ”Vse me boli, Ne vem, kako sem lahko sploh igral. Ko se telo ohladi, je še slabše. Tudi spim bolj malo. Star sem,” je pred dnevi dejal 24-letni Ljubljančan, ki bo v prihodnje bržčas prisiljen izpustiti kakšno tekmo.

Dallas sicer v kratkem čaka niz treh tekem v petdnevnem oknu. V noči na petek se bo Kiddova četa pomerila z najučinkovitejši ekipo lige Minnesoto, sledi nedeljski obračun s skromnim Portlandom, v noči na torek pa še soočenje s prvaki iz Denverja.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!