Svetovni rekorder hitro odgovoril Čehu

Atletika 8. Jul 202413:16 1 komentar
Mikolas Alekna. FOTO: Profimedia.

Svetovni rekorder v metu diska Mikolas Alekna je v prvem nastopu po finalu evropskega prvenstva na mitingu v Hengelu na Nizozemskem zmagal z rezultatom 69,07 metra.

Kristjan Čeh je po tem, ko je v Rimu z metom, dolgim 68,08 metra, postal evropski prvak, zmagal tudi na preostalih treh tekmah, na katerih je nastopil po evropskem prvenstvu.

Nazadnje v četrtek, ko je v Karlstadu na Švedskem zmagal z rezultatom 67,91.

Mikolas Alekna, ki je na začetku sezone navdušil s svetovnim rekordom, v ZDA je disk vrgel kar 74,35 metra daleč, je na evropskem prvenstvu razočaral in z rezultatom 67,48 pristal šele na tretjem mestu.

Litovec, ki je ob slovenskem rekorderju in olimpijskemu prvaku, Švedu Danielu Stahlu, med glavnimi favoriti za naslov (in medalje) na skorajšnjih olimpijskih igrah v Parizu, potem od Rima ni več nastopal, včeraj pa – natanko en mesec po finalu evropskega prvenstva – metal na mitingu v Hengelu na Nizozemskem in zmagal.

Disk je vrgel 69,07 metra daleč, kar je torej dober meter dlje od Čehovega dosežka na Švedskem.

Od maja ni več metal prek 70 metrov

Alekna je disk letos sicer trikrat vrgel prek 70 metrov (ob svetovnem rekordu še 70,70 in 70,91), a to je bilo maja, potem pa tako dobrih rezultatov ni več dosegal.

Čeh, čigar najboljši dosežek sezone prav tako seže na začetek sezone – v prvem poletnem nastopu je disk vrgel 70,48 metra in zmagal na otvoritvenem mitingu diamantne lige v Dohi -, se je v zadnjem času ustalil pri metih, dolgih okoli 68 metrov.

V finalu evropskega prvenstva je zmagal z rezultatom 68,08, na mitingu v Sollentuni s 67,64, na državnem prvenstvu v Celju s 67,88 in zdaj še s 67,91 v Karlstadu, kjer je spet premagal olimpijskega in svetovnega prvaka Stahla.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje