Ko je videl, da so sodniki napako dojeli kot namerno, se mu je zataknilo

Pariz 2024 29. Jul 202419:15 0 komentarjev
Benjamin Savšek
Nesrečna peta vrata so ga stala novega olimpijskega odličja. Foto: Aleš Fevžer

Branjenje zlate kolajne iz Tokia se je za Benjamina Savška končalo z razočaranjem. Pa ne zaradi lastne napake, saj je bila vožnja v navtičnem centru Villes Sur Marne dovolj dobra za bronasto odličje, pač pa zaradi sodniške odločitve in pribitka 50 sekund.

Benjamin Savšek, olimpijski prvak iz Tokia 2021, si bo za vedno zapomnil peta vrata kanuistične proge v kajakaškem središču Villes Sur Marne več kot uro vožnje vzhodno od Pariza. Po stopnjevanju rezultatov – 14. mestu v kvalifikacijah in petem mestu v polfinalu – je slovenski kanuist najbolje privarčeval za finale, toda zgodila se je napaka.

Dotaknil se je količka, prepričan, da so mu sodniki prisodili običajno dvesekundno kazen. To so tudi storili, ob prihodu Savška v cilj pa je videosodnik kazen spremenil v petdesetsekundno. Če bi obveljal prvotni pribitek, bi se 37-letni Ljubljančan veselil bronastega odličja, tako pa je končal na 11. mestu.

“Ne vem. Nimam kaj dosti za spremeniti zdaj. Odločitev videosodnika je bila, da sem namerno odrinil vratca. Nisem jih namerno, saj sem bil na sredini vrat, ampak moral sem veslati oziroma veslo spraviti skozi. Na žalost se je zgodil nesrečen dotik z veslom in sodnik se je odločil, češ da sem količek odbil nalašč,” je besede ob velikem razočaranju iskal zdaj že nekdanji olimpijski prvak.

Benjamin Savšek
Foto: Aleš Fevžer

Tretjega mesta bi bil iskreno vesel

Ob pogovoru z novinarji je izpostavil, da bi se res veselil tretjega mesta, če bi mu uspelo priti do njega. “V cilju sem bil vesel in zadovoljen, upal sem, da mi uspe ostati na stopničkah. Potem pa se mi je kar malce zataknilo. Na progi nisem niti pomislil na takšno kaezn, napadal sem naprej. Če bi vedel, da so mi pribili 50 sekund, ne bi zares napadal naprej. Tako pa sem, saj sem mislil, da gre le za dotik in dve sekundi kazni. Na žalost odločitve ne morem spremeniti, moram se sprijazniti.”

Odločitev sodnikov in videosodnika je v finalnih vožnjah kajakaških in kanuističnih vožnjah na divjih vodah dokončna, zato ni bila mogoča niti pritožba. “Rekel sem našim trenerjem, če lahko oddajo pritožbo oziroma zahtevajo vsaj sodniško obrazložitev. Sodniki na vratih so namreč pokazali zgolj dotik za 2 sekundi pribitka, videosodnik pa se je naknadno odločil za izpuščanje oziroma odrivanje vrat. Naših trenerjev niso niti spustili zraven za obrazložitev. Očitno je ne bomo dočakali. Na žalost se v finalu ne da nič več spremeniti, tako je v našem športu,” je s kislim nasmeškom pojasnil dvakratni svetovni in štirikratni evropski prvak v posamični konkurenci.

Benjamin Savšek
Foto: Aleš Fevžer

Še vedno vesla z užitkom …

“Proga je bila kar zahtevna, ampak varčeval sem z močmi za finale. Brez dotika bi bilo še bolj vrhunsko, ampak mogoče sem skozi tista peta vrata preveč pritisnil na plin in zgodil se je dotik, ki se je izkazal za namernega, čeprav sem se temu izogibal. Verjetno bo vse skupaj prišlo malce za mano, saj sem si res želel še enih stopničk na olimpijskih igrah. Naslednje igre so šele čez štiri leta. Bomo videli, veslam še vedno z užitkom, je pa škoda, da se to zgodi na največji tekmi v karieri,” pa je v tančico dvoma zavil svojo tekmovalno prihodnost.

Zmage se je na domači progi veselil Nicolas Gestin, ki je po kvalifikacijah in polfinalu izjemno nastopil še v finalu in drugouvrščenega Adama Burgessa in tretjeuvrščenega Mateja Benuša premagal za več kot pet sekund. “Vrhunsko. Od kvalifikacij prek polfinala do finala je prikazoval izjemne vožnje, nihče mu ni bil kos. Njega premagati je bilo nemogoče. Lahko mu iskreno čestitam,” je o svojem nasledniku na olimpijskem tronu povedal Savšek.

Nicolas Gestin
Francoz Nicolas Gestin je odpihnil konkurenco. Foto: Aleš Fevžer

Napačna interpretacija pravil

Za pojasnilo o kazni smo prosili tudi vodjo panoge slovenskih kajakašev in kanuistov v Parizu Inakija Gomeza. Tudi Bask ni uspel skriti razočaranja.

“Res je zelo težko. Po mojem mnenju je odločitev napačna, saj gre za napačno interpretacijo pravil. Razlaga, ki so jo dali sodniki, ni smiselna. To je del našega športa, moramo spoštovati sodniško odločitev. Beni se je po napaki zelo boril, njegova vožnja je bila vredna bronaste kolajne. S tem se tolažimo. Toda morali se bomo sprijazniti in iti naprej. V finalu pritožba ni mogoča, odločitev je dokončna. Nič ne moremo storiti. Ni nam všeč ta odločitev, pa vendar. Pravila pravijo, da če vrata premakneš namenoma, sledi 50-sekundni pribitek. In to je bila edina razlaga sodnikov. Čeprav se s posnetka vidi, da tega ni storil namerno, ampak je šlo za naraven premik vesla,” je pojasnil Gomez in dodal, da je kljub temu ponosen na Savška.

“Rasel je iz tekmovanja v tekmovanje. Na začetku ni bil najboljši, potem pa je našel ritem. Bil je tretji najhitrejši v finalu.”

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!