Kaj se skriva v škatli, ki jo je ob medalji dobila Andreja Leški?

Pariz 2024 30. Jul 202419:15 1 komentar
Foto: Anže Malovrh/STA

Andreja Leški je osvojila prvo slovensko medaljo na olimpijskih igrah v Parizu. Marsikdo je že opazil, da najboljši poleg medalj dobijo tudi škatle. Kaj se skriva v njih?

Ob medaljah, ki jih dobijo trije najboljši od vsaki od mnogih športnih disciplin na letošnjih olimpijskih igrah v Parizu, so letos deležni še ene nagrade. Škatle, ob pogledu na katero se marsikateri gledalec sprašuje, kaj je v njej.

V škatli se skriva zanimiv spominek – uradni plakat letošnjih olimpijskih iger, ki ga je oblikoval francoski umetnik Ugo Gattoni.

Takole je videti uradni poster olimpijskih iger 2024. FOTO: Profimedia.

Za sliko, ki jo zdaj naprodaj za vse, je porabil štiri mesece in 2000 ur dela, je povedal.

“Želeli smo, da bi s to ilustracijo povedali zgodbo o Parizu 2024. Mislim, da nam je uspelo,” je pa o uradnem posterju tekmovanja dejal direktor oblikovanja letošnjih olimpijskih iger Joachim Roncin.

V kolajni tudi Eifflov Stolp

Organizatorji iger v Parizu so razkrili, da dobitniki kolajn z njimi dobijo tudi delček Eifflovega stolpa.

Kolajne so opremljene z žetoni, kovanimi iz starega železa z najbolj znanega pariškega simbola, Eifflovega stolpa. Ideja ob tem je bila OI povezati s simboli Francije, je pojasnil Thierry Reboul, kreativni direktor iger 2024.

Andreja Leški
Foto: Profimedia

Ti žetoni so v središču zlatih, srebrnih in bronastih odličij, na hrbtni strani kolajn pa je grška boginja zmage Nike. Na eni strani boginje je tudi Akropola, na drugi pa Eifflov stolp. Na robu medalje pa je izpisana disciplina, za katero je določena kolajna.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje