Ikona prvič doma, a pravljica se nadaljuje: Takoj sem vedel

Pariz 2024 31. Jul 202410:47 > 10:59 3 komentarji
Day 5 - Judo Girls -57kg EYOF Maribor 2023
Marjan Fabjan. FOTO: Filip Barbalić

Po veličastni pariški zmagi Andreje Leški, ki je nadaljevala bero slovenskih judoističnih kolajn na olimpijskih igrah, smo poklicali maga tega borilnega športa na sončni strani Alp Marjana Fabjana. Dolgoletni delavec v celjskem klubu Sankaku je dejal, da mu je včeraj popoldne že zelo hitro postalo jasno, "koliko je ura".

Bil je avtor številnih uspehov na najvišji ravni, svetovnih in evropskih prvenstvih ter seveda olimpijskih igrah.

Marjan Fabjan je kot alfa in omega štajerskega judo kluba Sankaku (po japonsko: trikotnik) med drugim skrbel za brezhibno pripravo Urške Žolnir, Lucije Polavder, Tine Trstenjak in Anamari Velenšek. V zadnjih 20 letih so omenjena dekleta z OI prinesla kolajne različne žlahtnosti. Igre v Parizu so tako že šeste po vrsti, na katerih se Slovenija lahko pohvali s kolajno, pridelano na tatamijih.

A tokrat je drugače. Prvič namreč žlahtne kovine ni pomagal ustvarjati dolgoletni delavec v prej omenjenem klubu na Lopati pri Celju. Trener olimpijske prvakinje Andreje Leški je Ljubljančan Luka Kuralt.

Zlati tandem JK Bežigrad: Andreja Leški in Luka Kuralt. Foto: Aleš Fevžer

Slovenske kolajne za judo na OI

Urška Žolnir – Atene 2004 (bron), Lucija Polavder – Peking 2008 (bron), Urška Žolnir – London 2012 (zlato), Tina Trstenjak – Rio de Janiero 2016 (zlato), Anamari Velenšek – Rio de Janeiro 2016 (bron), Tina Trstenjak – Tokio 2021 (srebro), Andreja Leški – Pariz 2024 (zlato)

Zlato plod njenega garanja

“Gre za nadaljevanje vseh prejšnjih uspehov. Šeste olimpijske igre, sedma kolajna, kar je velik uspeh. Ne le za judo, temveč za celoten slovenski šport. Andreja si je to zaslužila, saj je trdo, res trdo delala za ta  uspeh, tudi samostojno,” je zlato kolajno Primorke na začasnem delu v Ljubljani sprva komentiral Marjan Fabjan.

Judo
Budno spremljanje v judo klubu na Lopati; FOTO: Aleš Fevžer

“V uspeh je največ vložila sama. Več kot njena okolica, več kot njena podpora. Kot mi je znano, se je tudi sama pripravljala. Bila je osredotočena, ta zlata kolajna je bil njen ultimativni cilj, ki ga je zdaj izpolnila,” dodaja 66-letni judoistični profesor.

Tekmice so se bale

Vprašali smo ga, ali je po polfinalni zmagi Leški nad Clarisse Agbegbenou že vedel, da Koprčanki zlato ne more uiti. Njegov odgovor nas ni presenetil: “Vsi, ki me poznajo, bodo to potrdili. Že na začetku tekmovanja sem rekel, da bo zmagala. To so le olimpijske igre, do izraza pride tisto, kar si počel celotno kariero in predvsem zadnja štiri leta.”

O nekdanjem trenerju je v Parizu za Sportklub spregovorila tudi Urška Žolnir: “Fabi še vedno dela na polno, v ozadju ima dobre tekmovalke. Dve izmed njih sta lani na evropskih dnevih mladih osvojili zlato in bron, kar je dober znak za naprej. Osvajata tudi kolajne v članskih tekmovanjih, tako da podmladek je. Ampak tudi Marjan se je moral malo odpočiti.”

Ampak kdaj točno je Fabjan začutil, da bo Slovenija osvojila novo kolajno? “Ko sem videl, kako odločno je začela tekmovanje, pa ne mislim le na borbe, sem vedel. Ste videli njeno govorico telesa pred borbami? Poglejte si še enkrat njeno obnašanje pred boji in ga primerjajte z ostalimi tekmovalkami, tudi trenerji. To, kako so, recimo, njene konkurentke stale in čakale na borbo. Iz vsega tega je bilo možno nekaj razbrati. Vse so delovale zelo negotove. Andreja pa je delovala odločna,” poudarja Fabjan.

European Cup Seniors Celje Open Judo Tournament in Celje,
FOTO: Aleš Fevžer

“Andreja je imela svoj cilj, bila je osredotočena, ostale pa je bilo strah, čutile so neke vrste pritisk,” poudarja tvorec številnih slovenskih uspehov, ki izpostavljenega dejstva, da tokrat prvič po letu 2000 ni del olimpijskega dogajanja, ni želel obešati na velik zvon. V svojem slogu je dodal, da se mu že mudi na trening. Z novimi rodovi, ki bi lahko morda nekoč nasledili Urško, Lucijo, Tino … In tudi Andrejo, ki se je sicer kalila v Judo klubu 15. maj Marezige, nato pa zacvetela kot članica ljubljanskega Bežigrada.

Za Sportklub je Marjan Fabjan dal tudi nasvet vsem staršem, ki želijo  svoje otroke usmeriti v judo: “Strokovne zadeve naj prepustijo trenerjem, a hkrati naj otroku dajo čim več spodbude. Ko je otrokom najtežje, mu je treba stati ob strani, vedno s pozitivnimi mislimi.”

Vse o uspehu Andreje Leški:

Urška Žolnir svojih uspehov ni podoživela, toda …
Zlato slavje v Slovenski hiši (FOTO)
Predhodnica z lepimi besedami za svojo naslednico

Slovenska olimpijka ugasnila družbena omrežja
OI: Zlati slovenski dan v Parizu
Andreja Leški priznala, da ima slavje poleg nepozabnega tudi grenak priokus
Kako je šampionski dan Andreje Leški videl njen trener Luka Kuralt?

Poglejte, v kakšni družbi se je znašla nova slovenska junakinja
Andreja Leški je olimpijska prvakinja, Slovenija ima zlato kolajno!
Dobro znani lesk, a vendarle tako zelo drugačen

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje