Kruta odločitev, ki buri duhove: medaljo so ji dali, potem pa vzeli

Atletika 6. Avg 202412:50 6 komentarjev
(Ne)srečna Nadia Battocletti. FOTO: Profimedia.

"Drugi polčas" včerajšnjega razburljivega finala ženskega teka na 5000 metrov na olimpijskih igrah v Parizu buri duhove.

V včerajšnjem spektakularnem finalu teka na 5000 metrov je v cilj prva prišla Kenijka Beatrice Chebet, kot druga je ciljno črto prečkala njena rojakinja Faith Kipyegon, tretja pa je bila Etiopijka, ki teče za Nizozemsko, Sifan Hassan.

Toda približno 15 minut po koncu teka, v katerem smo na kupu videli številne prvakinje in svetovne rekorderke, so organizatorji sporočili, da je Kipyegon, svetovna rekorderka v teku na 1500 metrov, diskvalificirana zaradi dogodka, v katerega sta se dva kroga pred koncem zapletli s svetovno rekorderko v teku na 5000 metrov, Etiopijko Gudaf Tsegay.

Medalja je bila njena le nekaj ur

Na stezi sta se, potem ko je Etiopijka Kenijko prehitevala na nevsakdanji način, po notranji strani steze, zapletli in se tudi odrivali. Marsikdo se je ob tej odločitvi čudil, po njej pa je do senzacionalnega tretjega mesta in bronaste medalje povsem nepričakovano dokopala Italijanka Nadia Battocletti, letošnja evropska prvakinja na 5000 in 10.000 metrov, ki je s četrtim mestom in novim italijanskim rekordom 14:30,61 že tako ali tako presenetila.

Prerivanje Gudaf Tsegay in Faith Kipyegon. FOTO: Profimedia.

Kenijci so se medtem pritožili na to sporno odločitev, njihovi pritožbi pa so odgovorni ugodili in pozno ponoči je spet prišlo do spremembe uradnih rezultatov. Kipyegon je skočila na drugo mesto, Hassan je zdrsnila na tretjega, Battocletti pa je ostala brez medalje. Kruto.

Italijani so seveda nezadovoljni, pritožili so se tudi oni, a naleteli na gluha ušesa. Večina se strinja, da upravičeno, je pa seveda zelo narobe to, da odgovorni tega niso ugotovili takoj in Battocletti spravili v zelo neugoden položaj. No, če ne drugega, je pa vsaj za nekaj ur občutila, kako je biti dobitnica olimpijske medalje …

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje