“Slovenka” zaradi male potrebe ostala brez stopničk

Kolesarstvo 19. Avg 202416:44 1 komentar
Foto: Profimedia

Ob koncu izjemno razburljive zadnje etape ženske dirke po Franciji, ko so o skupni zmagovalki odločale sekunde, je za nenavadno zgodbo poskrbela Evita Muzic, sicer četrtouvrščena s francoske pentlje.

Francozinja, ki ima tudi slovenske korenine, je zadnjo etapo, ki se je končala z vzponom na Aple d’Huez, sklenila na tretjem mestu in se tako povzpela po skupni razvrstitvi, a ostala brez odra za zmagovalke. Čeprav ni želela iskati izgovorov, ni mogla molčati ob pripetljaju sredi trase.

Pred predzadnjim vzponom dne, na Col du Glandon, je morala na malo potrebo in se zato ustavila. Nič nenavadnega, a tokrat je imela Evita Muzic zaradi odločitve komisarjev, da zadržijo vozila, precejšnje težave pri vračanju v glavnino.

“Razočarana sem, da nisem končala na stopničkah, a tri dekleta pred mano so bila preprosto boljša,” je sprva tekmicam priznala 25-letna članica ekipe FDJ–Suez, a dodala: “Na Glandon nisem bila najmočnejša. Ustavila sem se za malo potrebo, a so komisarji blokirali mojo vrnitev v glavnino. K sreči sem imela Grace Brown, nato sva 20 kilometrov vozili na polno, da sva ujeli ostale, a s tem sem izgubila ogromno energije.”

Tudi slovenska kri

Evita Muzic je izjemno zanimiva tudi slovenskemu občinstvu. Pradedek in prababica Evite Muzic sta bila namreč slovenskega rodu, živela pa sta v Trstu.

V svoji profesionalni karieri ima pet zmag. Dve etapi je dobila na grand tourih, slavila je na francoskem državnem prvenstvu in dvakrat osvojila francosko klasiko Alpes Gresivaudan.

Evita Muzic
Evita Muzic. Foto: Profimedia

Kljub temu je Muzic skozi cilj na slovitem Alpe d’Huezu prikolesarila kot tretja, a še vedno za tretjo Paulieno Rooijakkers (Fenix-Deceuninck) zaostala več kot minute. Za las se je zmage pred Demi Vollering (SD Worx-Protime) veselila Kasia Niewiadoma (Canyon-SRAM).

Francozinji je morda za pravi napad na oder za zmagovalke zmanjkalo prav toliko energije, kot jo je potrošila ob vračanju. Za odgovor na napade Vollering in Rooijakkers preprosto ni imela moči.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje