Zgodovinski trenutek za slovensko žensko odbojko

Odbojka 30. Avg 202414:11 0 komentarjev
Foto: Aleš Oblak

Slovenske odbojkarice so z zmagama nad Izraelom in Estonijo zaključile prvi del kvalifikacij za evropsko prvenstvo 2026 in se na svetovni lestvici povzpele za dve mesti. Našim dekletom 26. mesto v svetovni razvrstitvi prinaša tudi zgodovinski prvi nastop na svetovnih prvenstvih.

Z Mednarodne odbojkarske zveze (FIVB) so sporočili, da bo svetovno prvenstvo za ženske prihodnje leto gostila Tajska, ki je bila v družbi Vietnama, Hong Konga in Indonezije s kandidaturo najuspešnejša. Že nekaj časa je znano, da bomo poleg domače reprezentance v boju za svetovno krono spremljali še aktualne svetovne prvakinje Srbkinje ter po najboljše tri reprezentance s petih celinskih prvenstev – Brazilijo, Argentino in Kolumbijo, Kenijo, Egipt in Kamerun, Turčijo, Nizozemsko in Italijo, Dominikansko republiko, ZDA in Kanado ter Kitajsko, Japonsko in Kambodžo.

S spremembo pravil in razširitvijo števila držav s 24 na 32 držav udeleženk, si je nastop na svetovnem prvenstvu zagotovilo še 15 najboljših držav s svetovne lestvice, med njimi tudi Slovenija. Slovenke, ki so pred začetkom kvalifikacij za evropsko prvenstvo, sicer zadnjega tekmovanja v reprezentančnem koledarju za sezono 2024, na svetovni lestvici zasedale 28. mesto, so s kvalifikacijskima zmagama nad Izraelom in Estonijo v razvrstitvi napredovale za dve mesti. S tem so prehitele Kamerunke in tudi Slovakinje, sicer neposredne tekmice za uvrstitev na svetovno prvenstvo.

Foto: Aleš Fevžer

Predsednik Ropret navdušen: Dobre novice se sledijo druga za drugo

V slovenskem taboru so se novice, ki jo mora mednarodna zveza uradno še potrditi, izjemno razveselili. “V naši odbojki si dobre novice sledijo druga za drugo in izjemno sem vesel, da so del teh novic tudi dekleta, ki so si zagotovila prvo uvrstitev na svetovno prvenstvo, kar je izjemen uspeh za slovensko žensko odbojko. Nekako smo vedeli in tudi pričakovali, da bodo prišli pravi trenutki in prava obdobja, ko bodo tudi dekleta pokazala svojo kakovost in sposobnosti in očitno s tem vodstvom ta čas zdaj prihaja. Od daleč se vidi, da je kemija v ekipi zelo dobra in da dekleta igrajo druga za drugo, kar je kvaliteta dobrih ekip. Ob potencialu, ki ga ekipa ima in je nesporen, in to kljub temu, da še ni v polni zasedbi, lahko pričakujemo še veliko lepih novic in dobrih rezultatov. Zdaj je potrebno to dinamiko in homogenost zadržati, dekleta pa morajo prepoznati, da je reprezentanca največ, kar jim odbojka lahko ponudi, med drugim tudi igranje na največjih svetovnih odrih. Prepričan sem, da bodo dekleta v prihodnosti svoj potencial skozi reprezentanco v celoti izkoristila,” je povedal predsednik Odbojkarske zveze Slovenije, Metod Ropret.

Ob Slovenkah so se glede na lestvico FIVB na svetovno prvenstvo 2025 uvrstili še Poljska, Nemčija, Belgija, Češka, Portoriko, Ukrajina, Francija, Bolgarija, Kuba, Švedska, Mehika, Slovaška, Španija in Grčija.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!