Meteorski vzpon čudeža iz Žužemberka (VIDEO)

Odbojka 5. Dec 202320:30 1 komentar
Maša Pucelj
Maša Pucelj Foto: Profimedia

Maša Pucelj. Zapomnite si to ime. Gre za mlado, 17-letno odbojkarico, ki je že pri najstniških letih članica najmočnejše slovenske reprezentance, mirno pa lahko rečemo, da je trenutno najboljša igralka slovenskih prvakinj, Calcit Volleyja.

Kdo je Maša Pucelj? Gre za odbojkarico, ki je svoje prve korake naredila v deželi odbojke, Žužemberku. Je hčerka nekdanjega odbojkarja Roka Puclja. Po svoji eksplozivnosti in močnih udarcih se ga je hitro prijel vzdevek Petarda, ker kri ni voda, pa se dinamit in moč prenesla tudi na 189 cm visoko Mašo.

Mladenka je že pri trinajstih letih zaigrala za člansko ekipo Grosuplja, po dobrem delu pa je kmalu prišlo do prestopa v kamniški Calcit. Že v prvo leto v Kamniku je dobila veliko priložnosti, v tej, po odhodu Fatoumatte Sillah, pa je postala nosilka kamniške zasedbe. Trenutno je, kljub njenim rosnim letom, z naskokom najboljša igralka Kamnika.

Najdič: Gre za izjemen talent

Njem meteorski vzpon z veseljem spremljajo tudi v klubu in se zavedajo, da imajo v svojih vrstah biser, ki se ne rodi vsak dan. “Mirno lahko rečem, da gre za izjemen talent. Da lahko že pri teh letih igra na tako visokem nivoju, ni mala stvar,” je svojo izbranko pri Kamniku pohvalil trener Bruno Najdič.

Maša Pucelj
Maša Pucelj Foto: CEV

“Vse skupaj gre v pravo smer, pred njo je zagotovo svetla prihodnost. Ni še izdelana igralka, čaka jo še veliko dela, najbolj pomembno pa je to, da se tega zaveda. Pred njo je zagotovo lepa kariera, a ponavljam, za tisti najvišjo raven bo treba še veliko odrekanja in garanja, a kolikor sem jo do zdaj uspel spoznati, se niti malo je bojim, da ji ne bi uspelo. Nič ji ni težko. Res je marljiva in delovna punca. Dobro ve, kaj želi v odbojki,” je še dodal Najdič.

Številke, ki govorijo same zase

O njeni veličini govorijo tudi številke. Na prvih 11. krogih letošnje Sportklub lige je dosegla kar 180 točk. V povprečju za Calcit v vsakem nizu državnega prvenstva dosega kar 5,6 točke. Z napadom, ki je njena najmočnejša točka, jih je zabeležila 145, 24 točk tudi z neprebojnim blokom ter še 11 s servisom.

Na večnem derbiju je bankirkam nasula kar 26 točk:

Tudi v ligi prvakinj med najboljšimi

Trenutno je po doseženih točkah na visokem šestem mestu tudi v najmočnejšem evropskem klubskem tekmovanju. V ligi prvakinj je na treh tekmah dosegla kar 62 točk, kar spet nanese v povprečju več kot pet točk v vsakem nizu. Enako velja tudi za ligo MEVZA. Tri tekme in 51 točk, 5,1 točke v vsakem odigranem nizu kamniške ekipe.

Maša ima še nekaj, kar druge niso imele

Najdič je v ženski odbojki že vrsto let, imel je opravka s številnimi talenti, videl je že marsikaj, a kot sam pravi, ima Maša nekaj, kar druge niso imele.

Maša Pucelj
Maša Pucelj in veliko veselje ob vsaki točki. Foto: Aleš Fevžer

“Maša ima strašen značaj. Ima izjemno razvit tekmovalni čut. Vsako stvar naredi na polno, na vsaki tekmi želi zmagati. Kar se tega tiče, imam pri njej veliko boljši občutek, kot sem jih imel pri ostalih dekletih v preteklosti. Ima izjemne fizične predispozicije, kar se se tiče tehnike, jo čakajo še popravki, a pri njenih letih opravlja vrhunski posel. Njen karakter je tisti, ki me je prepričal, da bo Maša nekega dne uspela tudi v svetovnem merilu,” je prepričan trener Kamnika.

Snubcev vsak dan več

Mlada Suhokranjka je trenutno dijakinja 3. letnika gimnazije Rudolfa Maistra iz Kamnika, smer predšolska vzgoja. Pri Kamniku upajo, da jo bodo zadržali vsaj do konca šolanja. Z njo imajo do takrat tudi sklenjeno pogodbo, priznavajo pa, da na njih glede na Mašin napredek že trkajo tuji klubi.

Maša Pucelj
Maša Pucelj Foto: Aleš Fevžer

“Po odhodu Mije Šiftar smo iskali njeno naslednico. Maša je bila že prej mišljeno, da pride v Kamnik, zato sem vesel, da se stvari odvijajo, kot se. Menim, da smo ji tudi v klubu šli na roke, da ima dobre pogoje za napredek. Sem mnenja, da mora igralec ali igralka dozoreti v Sloveniji in se v tujino ne sme prehitro podati. Prepričan sem, da imam Maša glavo na pravem mestu, da bo naredila tako, kot je zanjo najbolje. Res jo je užitek gledati, njena energija je nalezljiva, njen neverjeten zagon čutijo igralke. Veseli smo, da jo imamo. Upam, da tukaj ostane čim dlje, saj ima tudi v dresu Kamnika še veliko za pokazati. Če ne bo prehitevala dogodkov, sem prepričan, da se lahko preselil v en zares močen klub. In ne kot rezerva, vsem je interes, najbolj pa njej, da igra in se razvija naprej,” je v povezavi z mlado sprejemalko o superlativih govoril tudi direktor Kamnika Tomi Šmuc.

Tudi Bonitta je hitro videl, koliko je ura

Žužemberčanka, ki ima tudi mlajšo sestro Niko, ta se pod budnim očesom očeta kali v Grosuplju, pravi, da kljub številnim lovorikam v mlajši konkurenci do zdaj njen največji uspeh, ko jo je poleti v člansko zasedbo povabil selektor Marco Bonitta. Dobila je veliko priložnost tako na evropskem prvenstvu, še več pa v kvalifikacijah za olimpijske igre, ne skriva pa, da se želi nekega dne preizkusiti v močnem evropskem klubu.

Če bo tako nadaljevala, se bo to zgodilo slej kot prej.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje