Guberac: Žal se pri nas sodi glede na barvo dresa

Nogomet 3. Sep 202419:00 0 komentarjev
Ante Guberac
Ante Guberac. FOTO: Uroš Skaza.

Namesto da bi se v nogometnem Kopru zadovoljni v miru odpravili na reprezentančni premor, je v taboru kanarčkov kljub izvrstnemu začetku sezone te dni zelo vroče. Razlog? Nedosojena enajstmetrovka v korist Primorcev na nedeljski tekmi s Celjem. Tudi to je bila ena izmed tem našega pogovora s predsednikom Kopra Antejem Gubercem.

Po sedmih krogih so nogometaši Kopra v Prvi ligi Telemach zbrali 13 točk. Štiri zmage, remi in dva poraza jih trenutno uvrščajo na visoko 3. mesto prvenstvene lestvice, tudi na nedeljskem dvoboju s Celjem so kanarčki dokazali, da so dobro sestavljena in vodena ekipa, ki bo v tej sezoni očitno trn v peti tudi najmočnejšim moštvom v Prvi ligi Telemach.

“Sezone nikoli ne začnemo z velikimi napovedmi, saj smo se skozi delovanje v nogometu že nekaj naučili. Smo pa takšen začetek pričakovali. Razen tekme z Olimpijo smo na vseh dvobojih dominirali in glede na to, kako smo igrali, sem prepričan, da imamo premalo točk. Sploh na tekmah z Bravom in Celjem smo dobili manj, kot smo si zaslužili. Toda prvenstvo je maraton. Žal pa za nas velja drugačen sodniški kriterij kot za ostale, sicer bi imeli še dve točki več,” v pogovoru za Sportklub poudarja predsednik Kopra Ante Guberac.

Ante Guberac
Foto: Aleš Fevžer

V prvenstvo nikoli ne gredo z belo zastavo

Koprčani bodo v nogometni september vstopili še močnejši. Na Bonifiko sta prispela brata Deni in Tomi Jurić, nova okrepitev je tudi francoski krilni napadalec Isaac Matondo. Je to znak, da želijo Primorci na mestih, kjer so trenutno, tudi ostati?

“Načrt Kopra je vselej, da se borimo za najvišja mesta. Tega ne poudarjamo v javnosti, ampak vsi v klubu, vključno s trenerjem, vemo, kakšna so naša pričakovanja. V prvenstvo nikoli ne gremo z belo zastavo, žal pa smo bili v zadnjih dveh letih priča sodniškim napakam v našo škodo. Če tega ne bi bilo, bi že lani igrali Evropo, toda tega očitno nekdo ni želel. Prepričan sem, da bo tega enkrat konec,” opozarja predsednik Kopra.

Ante Guberac
Ante Guberac. Foto: Uroš Skaza

Ob Olimpiji igra Koper najboljši nogomet v ligi

Igra Kopra v tej sezoni nosi podpis Oliverja Bogatinova, ki je uspel relativno hitro uigrati na novo sestavljeno ekipo. Po številnih trenerskih menjavah v lanski sezoni se zdi, da je moštvo zdaj dobilo stabilno vodstvo, to pa dokazuje tudi rezultat.

Safet Hadžić je bil logična menjava oziroma začasna rešitev ob nepričakovanem odhodu Zorana Zeljkovića. Zelo ga spoštujem, pozna klub, pozna ligo. Rezultati niso bili pravi, ampak tako ali tako je bil mišljen kot začasna rešitev. Naša edina napaka je bil Aleksandar Radosavljević. Rezultati so bili slabi, trener je bil trmast. Igralci, ki jih je Koper uspešno prodal, denimo Luka Vešner Tičić in Ahmed Ankrah so bili postavljeni na stranski tir. V klubu smo vedeli, da so kvalitetni, ampak odločal je trener. To ga je na koncu stalo službe, tudi igralci so se uprli. Oliver Bogatinov je domačin, čas je bil, da dobi priložnost in za zdaj jo je fantastično izkoristil. Ob Olimpiji trenutno igra Koper najboljši nogomet v ligi. Prepričan sem, da smo zadeli s trenerjem,” poudarja Guberac.

Oliver Bogatinov
Oliver Bogatinov. Foto: Aleš Fevžer

Sodnik Kajtazović gleda na to, kakšne barve dresov ima ekipa

V teh dneh je v nogometni javnosti sicer ogromno pozornosti požela situacija v zaključku tekme med Koprom in Celjem, ko je nogometaš grofov Nino Kouter v kazenskem prostoru kanarčkov pohodil Omarja El Manssourija, sodniška ekipa na zelenici pa ni odreagirala, tudi sodniki v sobi za VAR se niso vmešali.

“Očitno je nekomu v interesu, da se določeni sodniki vedno pojavijo v Kopru. Damir Skomina je včeraj s svojimi primerjavami neposredno dokazal, da sodnik Kajtazović gleda na to, katere barve dresov imajo oblečeni igralci. Očitno ga rumena barva zelo moti. Za precej manjši prekršek je interveniral v korist Olimpije, pri nas je ostal nem. Javnost vse vidi in lahko je samo sram odgovorne, da delajo razlike med klubi. Nima se več smisla ukvarjati s tem,” žalostno ugotavlja prvi mož kluba z Bonifike.

In ob razmisleku o tem, da ima počasi vsega skupaj dovolj, dodaja:

“V nogometu bom, dokler sem čustven. Ko bom to čustvo, to strast izgubil, se bom umaknil, ker imam v življenju veliko drugih stvari, s katerimi se ukvarjam. Dokler pa sem tu, bom vedno ščitil klub, tudi če me kaznujejo za leto ali dve. Očitno je prišlo do tega, da je treba marsikje narediti spremembe. Stvari se ponavljajo iz leta v leto, boriš se z mlini na veter … A ko bodo stvari šle predaleč, se bomo uprli,” obljublja Guberac.

Ante Guberac
Ante Guberac. Foto: SPS

Jaz bom kaznovan, sodnik Kajtazović pa bo še naprej odločal po svoje

Ni skrivnost, da sodniških odločitev na tekmi proti Celju Ante Guberac ni najbolje sprejel. In prvi mož obalnega prvoligaša se ne slepi, da ga najverjetneje čaka kazen disciplinskega sodnika NZS.

“Seveda pričakujem kazen, to komaj čakajo. Človek, ki sodi glede na barvo dresa, pa bo še vedno v službi. Ne vem več, ali je to samo njegova odločitev ali dela po navodilih. Čudi me, da je toliko časa na sceni, če takšne stvari počne po lastni volji in se ga ne umakne. Ne razumite me narobe, večina sodnikov v naši ligi je dobrih in poštenih. Pojavljajo pa se eni in isti, s katerimi ima Koper vedno težave. Ko se ti sodniki pojavijo, je vedno zaplet. Zdaj imamo v Sloveniji končno človeka, ki se ne boji povedati, kakšne so v resnici stvari. To je naš najboljši sodnik v zgodovini, to ni ‘nekdo z ulice’. Če njemu ne bomo verjeli, komu bomo? Boli me, da bom jaz kaznovan, sodnik Kajtazović pa bo še naprej mirno naprej eni barvi nekaj poklonil in drugi vzel,” pogovor zaključuje Ante Guberac.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!